Pokud rádi pečete, potom jste se už asi střetli s pojmy jako je zlatý sirup nebo cukrový rozvar. Je mezi nimi rozdíl?
Dobrý den, ráda bych upekla Božský svatební dort. V papírovém vydání je třeba cukrový rozvar, na webu uvádíte zlatý sirup. Jaký je v tom rozdíl a kde se dá sehnat? Děkuji!
- V časopise jsme měli uvedený rozvar, protože v době, kdy vyšel, se tu ještě zlatý sirup neprodával. Nyní je naopak zlatý sirup dostupnější a líp sehnatelný než cukrový rozvar. Faktem je, že díky zlatému sirupu má potah na dort nažloutlou barvu, takže pokud na cukrový rozvar někde narazíte (býval k sehnání v některých drogeriích), je lepší použít ten.
Vyrobit si můžete i vlastní:
- Svařte v kastrůlku 225g cukru a 125ml vody, nemíchejte a vařte asi 10 minut.
- Hotovo je, když do směsi ponoříte drátěné očko a pak do něj fouknete, vyletí bublinka).
Takže obojí má své pro a proti:
Zlatý sirup se dá dobře sehnat, není práce s jeho výrobou a jeho kvalita nekolísá, takže je jistější, že se dílo podaří. Nicméně barva dortu je žlutší než s rozvarem.