
Mnoho receptů, především na skvělé dezerty ale i různé druhy mas, obsahuje alkohol. To jim často propůjčuje nenapodobitelnou chuť a šmrnc. Jak si s ním ale poradit, když máte doma děti? A je potřeba to řešit? Nevypaří se alkohol při vaření? Odpovídáme na vaše zvědavé otázky…
Dobrý den, zajímalo by mě, jak se chová alkohol při vaření, resp. kolik jej v pokrmu zbude. Například v jednom z vydání časopisu Apetit je recept na Krémovou kuřecí polévku (1 kg kuřecích stehen, 300 ml suchého bílého vína, 300 ml smetany ke šlehání + koření a zelenina) a obecně je alkohol v mnoha dalších receptech, které mě lákají. Ale mám dvě malé děti (3 roky a 1,5 roku) a netuším, kolik alkoholu se z jídla vypaří a kolik zůstane. Mohu tato jídla čas od času uvařit? Nebo čím víno (ev. i pálenku a jiný alkohol) nahradit? Děkuji za odpověď.
Alkohol se při vaření odpaří, ale bohužel ne všechen a kolik ho zbude, doma přesně nezjistíte. Když ale k odpařování připočtete ředění ostatními ingrediencemi, často se pravděpodobně dostanete na koncentrace alkoholu obsažené i v některých potravinách považovaných v tomto směru za nevinné - jako je třeba nepasterizovaný jablečný mošt a kefír vyráběný s tradiční kulturou, kde může být kolem 1 % alkoholu.
Jsou recepty, kde se alkoholu nevyhnete – třeba kohout na víně – takže vám nezbývá než jídlo nevařit, dokud děti nepovyrostou (pokud nechcete podávat zvláštní hlavní chod pro dospělé a jiný pro děti).
Je-li naopak v předpisu uvedeno množství alkoholu menší než jedna lžíce, s klidným svědomím ho úplně vynechte. Pokud je hlavní tekutinou v receptu například vývar či voda, jednoduše jimi alkohol v příslušném objemu nahraďte. Do omáček a polévek můžete zvolit také tyto nealkoholické varianty:
- 125 ml vína = 125 ml vývaru + 1 lžička vinného octa (bílého nebo červeného, podle toho, jaké víno se nahrazuje);
- 125 ml vína = 125 ml vývaru + 1 lžička citronové šťávy.
Vývar přidejte v tomto případě během vaření, ocet nebo citron těsně před podáváním (a řiďte se vlastní chutí, myslím si, že do kuřecího krému ani nebude nutně potřeba).
Další tipy:
- Namísto amaretta se hodí mandlový extrakt (čtvrt až půl lžičky na 2 lžíce likéru).
- Pivo zaměňte za kuřecí, hovězí nebo houbový vývar.
- Šampaňské zastoupí zázvorová limonáda, mošt z bílých hroznů, popřípadě jablečný.
- Pomerančový likér (Cointreau) nahraďte pomerančovým džusem či šťávou;
- kávový likér kávou (půl až celá lžička instantní kávy na lžíci vody místo 2 lžic likéru).
- Záskok za portské obstará svařený vinný mošt, místo lehčích půjde i pomerančová či jablečná šťáva.
- V roli červeného vína zazáří kuřecí, hovězí nebo zeleninový vývar či ochucený ocet (anebo šťáva z granátových jablek);
- Místo bílého vína voda, kuřecí nebo zeleninový vývar, ochucený ocet.
- Namísto sherry přidejte pomerančový nebo ananasový džus.