0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zeptejte se redakce: Vaření s alkoholem a děti

vareni alkohol
ZDROJ: Pixabay.com
sdílet:

Mnoho receptů, především na skvělé dezerty ale i různé druhy mas, obsahuje alkohol. To jim často propůjčuje nenapodobitelnou chuť a šmrnc. Jak si s ním ale poradit, když máte doma děti? A je potřeba to řešit? Nevypaří se alkohol při vaření? Odpovídáme na vaše zvědavé otázky… 
 

Dobrý den, zajímalo by mě, jak se chová alkohol při vaření, resp. kolik jej v pokrmu zbude. Například v jednom z vydání časopisu Apetit je recept na Krémovou kuřecí polévku (1 kg kuřecích stehen, 300 ml suchého bílého vína, 300 ml smetany ke šlehání + koření a zelenina) a obecně je alkohol v mnoha dalších receptech, které mě lákají. Ale mám dvě malé děti (3 roky a 1,5 roku) a netuším, kolik alkoholu se z jídla vypaří a kolik zůstane. Mohu tato jídla čas od času uvařit? Nebo čím víno (ev. i pálenku a jiný alkohol) nahradit? Děkuji za odpověď.

Alkohol se při vaření odpaří, ale bohužel ne všechen a kolik ho zbude, doma přesně nezjistíte. Když ale k odpařování připočtete ředění ostatními ingrediencemi, často se pravděpodobně dostanete na koncentrace alkoholu obsažené i v některých potravinách považovaných v tomto směru za nevinné - jako je třeba nepasterizovaný jablečný mošt a kefír vyráběný s tradiční kulturou, kde může být kolem 1 % alkoholu. 

Jsou recepty, kde se alkoholu nevyhnete – třeba kohout na víně – takže vám nezbývá než jídlo nevařit, dokud děti nepovyrostou (pokud nechcete podávat zvláštní hlavní chod pro dospělé a jiný pro děti). 

Je-li naopak v předpisu uvedeno množství alkoholu menší než jedna lžíce, s klidným svědomím ho úplně vynechte. Pokud je hlavní tekutinou v receptu například vývar či voda, jednoduše jimi alkohol v příslušném objemu nahraďte. Do omáček a polévek můžete zvolit také tyto nealkoholické varianty: 

  • 125 ml vína = 125 ml vývaru + 1 lžička vinného octa (bílého nebo červeného, podle toho, jaké víno se nahrazuje); 
  • 125 ml vína = 125 ml vývaru + 1 lžička citronové šťávy. 

Vývar přidejte v tomto případě během vaření, ocet nebo citron těsně před podáváním (a řiďte se vlastní chutí, myslím si, že do kuřecího krému ani nebude nutně potřeba). 

Další tipy: 

  • Namísto amaretta se hodí mandlový extrakt (čtvrt až půl lžičky na 2 lžíce likéru). 
  • Pivo zaměňte za kuřecí, hovězí nebo houbový vývar. 
  • Šampaňské zastoupí zázvorová limonáda, mošt z bílých hroznů, popřípadě jablečný. 
  • Pomerančový likér (Cointreau) nahraďte pomerančovým džusem či šťávou; 
  • kávový likér kávou (půl až celá lžička instantní kávy na lžíci vody místo 2 lžic likéru). 
  • Záskok za portské obstará svařený vinný mošt, místo lehčích půjde i pomerančová či jablečná šťáva. 
  • V roli červeného vína zazáří kuřecí, hovězí nebo zeleninový vývar či ochucený ocet (anebo šťáva z granátových jablek); 
  • Místo bílého vína voda, kuřecí nebo zeleninový vývar, ochucený ocet. 
  • Namísto sherry přidejte pomerančový nebo ananasový džus. 
 

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si nekonečný kontrast a fascinující barvy
  • Nakupujeme

Vychutnejte si nekonečný kontrast a fascinující barvy

Díky vyspělým technologiím, kterými jsou televize LG doslova našlapané, se otevírá celá škála nových možností na sledování obsahu a také hraní her. Nejzásadnější je zde technologie samotného zobrazení obrazu OLED. ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč