Letos uplynulo jedno století od narození jedné z nejvýznamějších světových kuchařek Marcelly Hazan a to se v Americe samozřejmě neobejde bez oslav. Smithsonův vzdělávací institut o ní uvede letos dokument. Pojďme si při té příležitosti...
Na samosběry jahod směřují každý rok tisíce lidí odhodlaní vlastnoručně natrhat košíky plné jahod. Letos začaly samosběry dříve, než je obvyklé, a jahody budou drahé. I přesto už jsou někde v plném proudu. Kraj po kraji se podíváme, kam za...
Od doby, co ji proslavily filmy Zápisník jedné lásky a Protivný sprostý holky sice uběhly dvě dekády, ale kanadská herečka Rachel McAdams na to rozhodně nevypadá. Na její perfektní formě má určitě podíl láska k pohybu (zejména k józe) i...
Když jsme uznávanou cukrářku a majitelku studia HF Pastry Academy Helenu Fléglovou požádali, aby pro Apetit upekla dort k narozeninám, vůbec jsme netušili, čím nás překvapí. Napsat, že nám vyrazila dech by plně nevyjádřilo, jak obrovským...
Až budete v Miláně, nezapomeňte navštívit cukrárnu Marchesi 1824. Jedna z nejstarších a nejznámějších milánských cukráren letos slaví 200 let od svého založení a pro své zákazníky si připravila pro tuto příležitost speciální zákusky.
...
Mikroplasty jsou všechny plastové částečky nejrůznějších velikostí menší než pět milimetrů. Vznikají rozkladem plastů a pronikají i do potravního řetězce. Podle nedávné studie bylo na přítomnosti mikroplastů pozitivně testováno 90 %...
Váháte někdy, jestli z vás nákup mražených surovin nedělá gastronomického barbara? Podle odborníků jsou ale některé zavařené nebo zmražené potraviny dokonce zdravější. Roli totiž nehraje to, v jaké podobě suroviny do jídelníčku...
Francouzská butiková cukrárna na břehu českého Lipna? Ano! Jmenuje se Cafe du Lac a vládne jí energická cukrářka Míša Fürstová. Její cesta ke sladkému řemeslu však vedla poněkud oklikou. Naservíruje vám dezerty hodné pařížské pâtisserie,...
Čirůvka májovka (Calocybe gambosa) je jedlá houba, která roste od jara do raného léta. Ceněná je pro svou výraznou houbovou chuť a vůni i léčivé účinky. Kde ji najít, jak ji poznat a co z ní uvařit?
...
Miso pasta patří mezi tradiční japonská dochucovadla. Tato zajímavá pochoutka je jedním z nejznámějších reprezentantů páté chuti, která nese název umami. Díky tomu dokáže každé jídlo pozvednout na vyšší úroveň, jak se můžete přesvědčit i v...
Nigella Lawson dokázala přilákat k obrazovkám diváky po celém světě a ze svých kuchařek učinila bestsellery. Nejspíš je jasné, že recept na brownies v jejím podání není dietní záležitostí, ale jednou za čas stojí za to zhřešit, zvlášť když...
Italští přistěhovalci jsou z americké kinematografie známí jako členové velkých kriminálních gangů i jako milovníci jídla, především toho italského. Ve filmech a seriálech je často vidíme jíst nebo s láskou připravovat lasagne, gnocchi,...
Tučné ryby z moře mají pro člověka zásadní zdravotní benefit. V jejich tuku se necházejí zdraví prospěšné omega-3 nenasycené mastné kyseliny a důležitý vitamin D. Čerstvá i mražená ryba navíc představují dokonalou surovinu pro přípravu...
Chilli con carne ve španělštině znamená „chilli s masem“. Zda jídlo pochází z Mexika nebo USA, se přesně neví a bývá oblíbeným předmětem dohad. Shoda však panuje na tom, že patří mezi typická jídla tzv. tex-mex kuchyně. Často se název...
Tereza Bebarová se ocitla v gastronomickém světě tak trochu náhodou. Zavedlo jí do něj moderování pořadu Peče celá země. Díky němu si postupně našla cestu k pečení, která vyústila až k oblíbené show Buchty po ránu s Josefem Maršálkem. Jaký...
Ačkoli denivky zdobí mnoho českých zahrad, na talířích se běžně nevyskytují. V asijské, francouzské i italské kuchyni však mají své místo. Chutné jsou nejen květy a poupata, ale i mladé lístky nebo hlízy. Každá část denivky poskytuje...
Za roky působení v časopisu Apetit si redaktorky Darinka s Katkou vytříbily chuťové buňky natolik, že jsme se rozhodli využít je k otestování chlebíčků. Chlebíček je totiž český fenomén, který nesmí chybět na žádné oslavě. Přitom se...
V rodině Romany Nové, rozené Petráčkové, se trubičky stáčely odjakživa. Dřív to totiž běžně uměly místní babičky. Po revoluci se do výroby vrhly skoro celé Hořice. Vytrvali jen někteří: Petráčkovy Hořické...
Milujete španělskou kuchyni a rádi tvoříte jednoduchá jídla, která zasytí, a ještě dobře chutnají? Oceníte, že pořízení surovin na přípravu daného pokrmu nezruinuje vaši peněženku? Máte doma brambory, vejce, cibuli a olivový olej? Pokud...
Courteney Cox miluje vaření stejně jako Monica, kterou ztvárnila v legendárním seriálu Přátelé. Na svém instagramovém účtu často sdílí videa z kuchyně, kde připravuje svá oblíbená jídla. Která to jsou? A jak se herečka, která zanedlouho...
Slovo bostock možná slyšíte poprvé a pravděpodobně by vás ani nenapadlo, že se za ním skrývá jeden z méně známých francouzských dezertů. K jeho přípravě vám postačí jen hrstka surovin, které pravděpodobně už nyní máte ve spíži a lednici....
Když chtěl jet mladý člověk v 19. století za zábavou, zamířil do jednoho z lázeňských měst, která žila kulturou a zároveň nabízela odpočinek. Poslední desítky let do lázní míří spíše starší generace. Přitom s přibývajícími...
Pelmeně jsou knedlíčková klasika údajně ze Sibiře. Skvělá chuť i jejich variabilita jim přinesla velkou oblibu nejen v Rusku a okolních zemích, ale i u nás. V článku se dozvíte, jak si připravit klasickou variantu s mletým masem podávanou...
Zatímco v Nizozemsku tenhle český vynález neznají, u nás se holandský řízek těší obrovské oblibě. V čem tkví jeho kouzlo? Ve zlatavé kůrčičce a neodolatelně šťavnaté masové směsi se sýrem. Připravte si ho podle Jana Punčocháře!
...