Pokud jste se někdy zapojili do sporu, jestli je guláš původně rakouský, maďarský nebo český, nebudete úplně vedle, když řeknete, že jde o výdobytek rakousko-uherské kuchyně. Ve které zemi se tato pikantní pochoutka uvařila poprvé a v...
Boloňská omáčka neboli „ragù alla bolognese“ se po celém světě stala symbolem italské kuchyně. Svůj původ má ve městě Bologna, které se nachází v regionu Emilia-Romagna na severu Itálie a patří mezi nejznámější a nejoblíbenější italská...
Na sekanou se vždycky používá mleté maso. Zvolit můžete vepřové, hovězí, krůtí, telecí i jehněčí nebo jejich směs. Často se kombinují různé druhy masa, aby se dosáhlo bohatší chuti, šťavnatosti a lepší struktury.
...
Pizzu můžeme mít každý rád s jinými surovinami. Všichni se ale shodneme na tom, že dobrá pizza je taková, která je tenká s nadýchanými křupavými okraji. Špatný základ nezachrání ani nejlepší šunka, sýr či rajčata. Proto je výběr správné...
Dobrý steak je jídlo, kterým potěšíte každého milovníka masa. Aby byl výsledek dokonalý, je potřeba věnovat péči přípravě. Pokud chcete steak tmavě hnědý na povrchu a růžový uvnitř, musíte trochu závodit s časem. Anebo použít cukr.
...
Zajímá vás, co se nachází uvnitř oblíbených růžových tyčinek, ze kterých se často připravují saláty, sushi rolky nebo pomazánky? Prozkoumali jsme pro vás složení, výrobu i nejzajímavější recepty z krabích tyčinek.
...
Když doma není tzv. nic k jídlu, většinou se vždycky najdou suroviny na palačinky. Jejich příprava je rychlá, snadná a nenáročná na zkušenosti i potřebné ingredience. Snídani, oběd nebo večeři tak můžete mít velmi rychle, z mála a pro...
Rýži nemusíte vařit jen v hrnci. Moderní kuchyňské vybavení poskytuje i jiné způsoby, jak se s rýží popasovat a uvařit ji na jedničku. Zkuste třeba rýžovar nebo mikrovlnku.
...
Období května a června s sebou každoročně přináší dotahování posledních pracovních restů před letní okurkovou sezonou. Pro mladší ročníky to také znamená poslední šanci zlepšit známky před vysvědčením, závěrečné zkoušky a také přijímačky....
Pomazánka z červené řepy má hned tři hvězdné vlastnosti: krásně vypadá, je výtečná a navíc skoro nic nestojí. Připravit ji můžete k běžné večeři, použít na chlebíčky či jednohubky při slavnostnějších příležitostech nebo podávat jako dip k...
Segedín se tradičně zahušťujete moukou, ale pokud se jí z rzných důvodů vyhýbáte nebo ji nemáte, nevěšte hlavu. Skvělé omáčky docílíte i jinak. A nejspíš ani nikdo nepozná rozdíl.
...
Palačinky jsou oblíbenou snídaní, svačinou i večeří. A to do takové míry, že se jich nezříkají ani sportovci a lidé, kteří hlídají svůj jídelníček. Jen jejich recepturu často vylepšují o rostlinné bílkoviny. Proteinové palačinky jsou...
Rádi byste si připravili něco dobrého z avokáda? Přinášíme vám pár tipů, jak avokádo zpracovat, také vám prozradíme, jaké benefity konzumace oblíbeného zeleného plodu přináší.
...
Bešamelová omáčka má staletou historii a bohaté využití. Patří mezi pět základních francouzských omáček a neobejde se bez špetky muškátového oříšku. A hlavně – je překvapivě snadná.
...
Aglio e olio v italštině znamená doslova „česnek a olej“. Jídlo, který se označuje jako aglio e olio, se skládá ze tří základních surovin: česneku, olivového oleje a (většinou) špaget. Použít však můžete jakékoli těstoviny. Jde o jídlo...
Mrkvový dort si rychle našel cestu z anglosaských zemí na české talíře. Nejen proto, že do něj potřebujete tak prostou surovinu, jakou je mrkev, ale hlavně proto, že jeho příprava je sázka na jistotu. Vždycky bude chutnat. Pohrát si však...
Zelená nať koriandru má lehce štiplavé bylinné aroma, které pro svoji výraznost nemusí každému učarovat. Jsou však pokrmy, které si bez něj nelze představit. Kde použít čerstvý koriandr? Především v pokrmech, indické, thajské a mexické...
Clotted cream je tuhý smetanový krém s obsahem 55-64 % tuku. Právě díky němu má neodolatelně jemnou chuť. Kulinářský publicista Eugen Štumpf objasňuje podrobnosti ohledně tohoto britského krému, my přidáváme recept, jak si tuto specialitu...
Passata nebo rajčatové pyré, která jsou v obchodech běžně k dostání, za nás vyřeší velký díl práce na rajčatové omáčce. Pořád však jde o polotovar, se kterým je potřeba dál pracovat. Dokonalá omáčka z rajčat má totiž nasládlou chuť, kterou...
Už víte, co všechno do sekané patří. Teď přichází otázka, jak ji správně upéct. Kolik času si na českou klasiku vymezit, když ji chcete připravit k nedělními obědu? Doba, která je zapotřebí, aby sekaná strávila v troubě, se odvíjí od její...
Dýňová polévka si rychle získala česká polévková srdce. Dýně je skvelou surovinou, ze které nasytíte i širokou rodinu. Můžete ji pokaždé připravit trochu jinak a vždycky bude lahodná. Zkusili jste už přidat mrkev, jablko či muškátový oříšek...