SAE MOODBOARD

Zkráceně se jim říká Emiráty a jde o sedm konstitučních emirátů při pobřeží Perského zálivu, z nichž každý nabízí úžasná specifika.

Prolistujte si následující stránky — najdete v nich cenné informace nejen na cesty, ale potěšíte i své zvídavé chutě!

tohle jsou ty pravé Spojené arabské emiráty

Země se skládá z následujících částí: Abú Zabí, Adžmán, Dubaj, Fudžajra, Rás-al Chajma, Umm al-Kuvajn a Šardžá, každý emirát přitom řídí jeden emír, zvolený zástupce bohatého rodu. V čele celé země pak stojí prezident Spojených arabských emirátů. Historicky prvním a nejdéle vládnoucím byl Zájid bin Sultán Ál Nahján, který nastoupil do funkce v roce 1971 (a zůstal v ní až do roku 2004). Co bylo do té doby?

První zmínky o osídlení arabských zemí jsou již 7000 let staré. V 18. století se však Emiráty dostaly pod správu Britů. Zhruba do 60. let šlo o zcela poklidnou zemi, pak ale došlo k nálezu ropy, což změnilo mnoho a spousta dalších států (včetně Francie) se tu najednou zatoužilo angažovat. Samostatné Spojené arabské emiráty ale vznikly roku 1971 — po odchodu Britů. 

Hlavním městem je Abú Zabí.

Tipnete si ale, jaké je nejlidnatější město SAE?



Samozřejmě, Dubaj!

Spojené arabské emiráty nevybírají daně z příjmů, ty se vztahují jen na právnické osoby. Čemu ale jako občan neuniknete, je daň z přidané hodnoty, ta je ale jen 5 %.

Kdy sem ideálně vyrazit na dovolenou?

Jestli hledáte dokonalou prázdninovou destinaci, Emiráty — z větší části pokryté zlatými písky a omývané celoročně vyhřátým mořem — nikdy nezklamou.

Nejžhavější měsíce v roce jsou  červenec a srpen, kdy teploty přesahují 45 stupňů Celsia!

Nejste až takoví teplomilci? Pak se sem raději vypravte na podzim, teplota vzduchu klesá k příjemným 24–25 °C; anebo se do Emirátů vypravte v květnu.

A i když tu prší jen výjimečně, lehké srážky vás tu můžou zastihnout od prosince do února. 

Časový posun je v zimě +3 hodiny; v létě +2 hodiny.

Kdo všechno tu žije? 

Celkem mají Emiráty cca 9,89 milionu obyvatel (alespoň dle údajů v roce 2020). Ale pozor, lidí, kteří mají status občana, je v zemi jen 11,8 %. Je totiž nesmírně těžké status občana získat.

Hojný zbytek aktuální populace tvoří přistěhovalci (z Indie, Pákistánu, Bangladéše, Filipín, ale i Británie), kteří se nechávají zaměstnat ve zdejších, relativně dobře placených službách.

Tohle je ráj

Emiráty oplývají nerostným bohatstvím, hlavně co se týče ropy, jde totiž o 6. největší naleziště na světě; zatímco v  zemním plynu figurují jako 7. na světě!

Kromě toho je tu vybudovaná špičková infrastruktura, turistický průmysl na nejvyšší úrovni a stavebnictví — velkolepé výškové hotely a uměle vybudované ostrovy ve tvaru palem nejsou výjimkou. Nejpřepychovější nákupní centra s netušenými (nejen) shopingovými možnostmi najdete v těch největších městech doslova na každém kroku a bude se vám v nich doslova tajit dech… 






Čím se v Emirátech platí?


Hlavní měnou je dirham (AED),

který se dělí na 100 filů.

Co vás v ní čeká a nemine

Míchají se tu především prvky blízkovýchodní a asijské kuchyně. Ve velkém se v arabské kuchyni používá koření a zpracovávají ryby, mléko nebo obilí (pšenice), ale můžete zde ochutnat i dobroty připravené podle mezinárodních kuchyní.

Tradiční jídla? Stoprocentně falafel (fritované kuličky z bobů, z cizrny nebo obojího); hummus (pasta z rozmačkané cizrny doladěná citronovou šťávou a česnekem, olivovým olejem a dalším) nebo oblíbené velbloudí maso (na všechny způsoby).

Co byste měli vědět: Muslimové sice vepřovým masem pohrdají, proto ani neočekávejte, že by se ocitlo na vašem talíři během tradiční hostiny, odepřít si ho ale v Emirátech nemusíte. Pro expaty (lidi, kteří nemají občanství, nevyznávají islám, ale působí zde například ve službách) konzumace vepřového není zakázaná. Pořídit se dá ve speciálních sekcích vybraných obchodů (např. britský řetězec Spinneys).

Další pokrmy, které pocházejí z arabských končin

Makluba — směs rýže, masa a smažené zeleniny. To vše se vloží do hrnce, který se před podáváním převrátí vzhůru nohama (to je vlastně i překlad samotného názvu pokrmu)

Kabsa – Směs z rýže zasypaná rozinkami, která se hostům podává na společném talíři

Quzi – Směs rýže s jehněčím masem, praženými ořechy a rozinkami

Chabéz – Sladké pečivo z mouky a oleje

Haréz – Kaše z mouky a másla, podávaná s masem (nejčastěji kuřecím)

Sladké jako med

Datle – V celém Orientu se používají místo cukru, v hojné míře rostou na palmách.

Melasa Vyrábí se ze svatojánského chleba (jeho plody mají sladkou dužninu a čokoládovou příchuť) či granátových jablek. První možnost se používá na slazení, zatímco druhá je skvělá k ochucování masa.

Muhalabíja – Mléčný produkt jako oblíbený dezert (nejen) pro děti posypaný mandlemi a pistáciemi. Mňam!

Baklava – To je další tradiční sladkost arabské kuchyně. O co přesně jde? Přes vrstvy tenkého filo těsta se vkládají nasekané vlašské ořechy, pistácie, vlašské ořechy nebo mandle. A nesmí se zapomenout na bohaté přelití sirupem nebo medem.

I arabská kuchyně má své me(z)ze

… ale rozhodně to neznamená, že je jakkoliv limitovaná. Mezze označuje souhrn drobných jídel, která se podávají před hlavním chodem. Mazzat, to jsou pak ty drobné chuťovky.

Ikonické ingredience arabské kuchyně

Pšenice slamúni – To je jedna z nejstarších odrůd pšenice, která se používá nejen k přípravě tradičního bulguru, ale i chleba (pity, která pro změnu bývá přílohou skoro ke každému arabskému jídlu).

Pepř nad zlato – Koření z Orientu bylo svého času velmi drahé a do Evropy se dováželo na lodích po „cestě koření“, extrémně ceněný byl pepř, jehož zrníčka se používala také ke konzervování potravin.

Arabský sýr labne – Lahodný roztíratelný sýr zakápnutý olivovým olejem, v arabských zemích ho dostanete nejčastěji k snídani.

Kušk al-fuqará Říká se mu také sýr chudých, protože místo z mléka se vyrábí z fermentované pšenice. Inspirován hlavně libanonskou kuchyní.

Máte rádi saláty nebo pasty?

Tabbúla To je název pro salát s olivovým olejem, bulgurem, cibulí, rajčaty, mátou a petrželkou.

Hummus Jak už bylo zmíněno, pasta smíchaná s tahini, česnekem a citronem (ale může mít spoustu variant), to je typické jídlo ve všech zemích Středního a Blízkého východu.


Pro info:

Když se řekne arabská kuchyně, nedá se říct, že jde o kulinářské postupy pocházející výhradně ze Spojených arabských emirátů. Do arabského světa spadá celkem 21 zemí. Většina z nich se nachází na Blízkém východě a v severní Africe a jsou to:

Alžírsko, Bahrajn, Džibutsko, Egypt, Irák, Jordánsko, Katar, Kuvajt, Libanon, Libye, Maroko, Mauretánie, Omán, Palestina, Saúdská Arábie, Somálsko, Súdán, Sýrie, Tunisko, Spojené arabské emiráty a Jemen.



Arabská kuchyně tedy čerpá postupy a ingredience pocházející z celého arabského světa.

Pro začátek se zkuste naladit tímto pokrmem:

Co budete potřebovat:
Cizrna, česnek, cibule, koriandr, hladká mouka, vejce, římský kmín, olej, sezamová semínka, sůl

Jak na to:

Cizrnu slijte, nechte okapat a důkladně vidličkou v misce rozmačkejte. Vmíchejte cibulku, česnek, koriandr a nechte chvíli odpočinout, pak přidejte mouku a vajíčko, nakonec i kmín a sůl a spojte. Z hmoty tvarujte malé kuličky a obalujte je v sezamových semínkách.

Připravené kuličky položte na plech vyložený pečicím papírem a vložte do trouby na 180 stupňů Celsia. Pečte asi 40 minut a průběžně otáčejte, aby se kuličky rovnoměrně opekly ze všech stran.

Zdroj receptu: Apetitonline.cz

A teď konečně k samotné přípravě:

Varná konvice, dalláh, se naplní nejprve vodou.

Když se voda začne vařit, přidá se k ní mletá jemně pražená káva, poté kardamom a hřebíček, případně šafrán. To je největší tajemství typické orientální chuti.

Ale pozor, káva se po uvaření neservíruje hned, po uvaření se ještě na deset minut odstaví.

Mezitím, těsně po jídle, se můžete setkat s tím, že vám hostitelé nabídnou ještě takzvanou bílou kávu, což je odvar z okvětních lístků pomerančovníků nebo růží. Ten pomáhá na dobré zažívání a až teprve pak může začít typický kávový obřad...

Typickou arabskou kávu při něm budete popíjet z findžánu, drobného šálku, který se ale vždy dolévá jen do poloviny. Důvod? Nejenže to vypadá elegantněji, ale hlavně se od vás coby hosta očekává, že během posezení vypijete víc než jeden šálek. Za optimální jsou považována tři nebo čtyři dolití. A co až budete mít skutečně kávy dost? Jednoduše stačí nádobkou zakývat, čímž dáte slušně najevo, že už po další dávce kofeinové vzpruhy netoužíte.

Když nepijete kávu, můžete v Orientu dostat...

Chai karak, tedy typický arabský černý čaj s kardamomem a mlékem.

Velbloudí mléko — Je považované za zázrak, oproti kravskému totiž neobsahuje tolik cholesterolu a cukru, nemá v sobě ani protein beta-laktoglobulina, na který má čím dál více lidí intoleranci, a přitom je maximálně výživné. Jediná nevýhoda? Vysoká cena. Rozhodně ale stojí za to ho vyzkoušet, tak pokud se vám naskytne příležitost, neváhejte.

Když nezapomenutelný pokrm, tak i výborný nápoj...

Arabské země jsou proslulé svojí pohostinností, a protože o jídle jsme se už zmínili, je čas podívat se na oblíbené nápoje, které jsou součástí opulentních hostin.

Jedním z nich je právě arabská káva. Nejčastěji se jedná o nápoj uvařený z kávových bobů zvaných arabika, případně robusta. A i když se první zmínky o pěstování kávy dochovaly z 9. století, do zemí Blízkého a Středního východu se káva dostala někdy v 15. století. A už se tu zabydlela! Vsázelo se na její energizující účinky především při večerních bohoslužbách, hlavně během ramadánu.

Není káva jako káva

Záleží, zda vám bude servírovaná Al-qahwa (saúdská, turecká káva), nebo arabská Khaleeji káva.

Al-qahwa je připravována za použití více pražených bobů, zatímco arabská káva (Khaleeji) jich spotřebuje méně, ae boby jsou mlety hodně na jemno. Druhá varianta je v SAE častější.

Dostali jste chuť na něco ostřejšího? Jak je libo, jenom nezapomeňte, že jste v muslimské zemi.

Pro ortodoxní muslimy je konzumace alkoholu samozřejmě přísně zapovězená. Ten, kdo není muslim, si ale alkoholický nápoj pořídit legálně může. Obvykle je k mání v oficiálních prodejnách s alkoholem nebo v luxusních hotelových barech a restauracích. Ale všeho s mírou...

Jediná výjimka se vztahuje na emirát Šardžá, kde platí absolutní zákaz prodeje alkoholu. Proto se ani nepokoušejte ho shánět, natož konzumovat na veřejnosti!





Dostali jste chuť na něco ostřejšího? Jak je libo, jenom nezapomeňte, že jste v muslimské zemi.



Pro ortodoxní muslimy je konzumace alkoholu samozřejmě přísně zapovězená. Ten, kdo není muslim, si ale alkoholický nápoj pořídit legálně může. Obvykle je k mání v oficiálních prodejnách s alkoholem nebo v luxusních hotelových barech a restauracích. Ale všeho s mírou...


Jediná výjimka se vztahuje na emirát Šardžá, kde platí absolutní zákaz prodeje alkoholu. Proto se ani nepokoušejte ho shánět, natož konzumovat na veřejnosti!

Další zásady arabského stolování, které není radno opomenout

Ještě před usednutím ke stolu je potřeba si dokonale umýt ruce. Říkáte si, že je tenhle hygienický návyk přece samozřejmost? To sice ano, ale počítejte s tím, že v arabské domácnosti příbor nedostanete. Jako hlavní nástroj vám poslouží vaše pravá ruka (levá se považuje za nečistou a zapomeňte na ni i během pozdravu).

Jak na to? Palec, ukazováček a prostředníček pravé ruky přitiskněte k sobě, abyste vytvořili „naběračku". A můžete začít jíst!

Nikdy nabízené jídlo nebo pití neodmítejte, váš hostitel by se mohl smrtelně urazit. A nezapomeňte, že optimální je, když na talíři zůstane vždy jen malý zbytek jídla.

Asi každý má v souvislosti s islámem v letmém povědomí ramadán. O co ale přesně jde a jak se vás dotkne, když budete v Emirátech zrovna trávit dovolenou?

Víte to základní?

Období, ve kterém musí každý muslim dodržet měsíční půst (vždy od východu do západu slunce). Během dne se zároveň vyhýbá pití, kouření a jiných fyzických radostí. Důvod? Upevňuje si tím nejen vůli, zakládá na očistě těla, ale také prokazuje loajalitu vůči Alláhovi.

Mimochodem, na rok 2023 vychází ramadán následovně: Od středy 22. března až do 20. dubna 2023.

Půstu se však nikdy nemusejí účastnit děti, těhotné či kojící ženy, staří a nemocní. A protože turisté jsou také výjimkou, okna restaurací bývají v té době často zakryta novinami.

V každém případě jde o období, kdy je víc než žádoucí (nejen slušné) respektovat místní kulturu a zvyky.

Pro „bezpečně" strávený pobyt proto vřele doporučujeme ctít pravidla:

1. Vyhněte se po východu slunce konzumaci jídla a pití na veřejnosti. 

2. Alkohol si můžete v baru objednat až po západu slunce. Počítejte ale, že diskotéky a další kratochvilné akce jsou v tomto období zavřené.

3. Ženy by neměly na veřejnosti nosit oblečení, které odhaluje ramena, dekolt nebo kolena.

4. Vyhněte se projevům náklonnosti na veřejnosti.



Když chcete mezi lidi...

Běžný pracovní týden tu trvá od neděle do čtvrtka, pátek a sobota platí za volné dny, kdy mají zavřeno úřady i firmy. Takže kdy vyrazit do víru dění, když prahnete po společnosti?

Ve čtvrtek večer, stejně jako u nás v pátek — to bývá všude rušno.

Emiráty jsou zemí netušených možností...

Když se řekne arabská kultura, nečeká vás jen záplava orientálních chutí a specifických jídel, ale můžete zde vyzkoušet téměř vše, na co dostanete chuť, a přitom si budete připadat jako uprostřed pohádky.

Pouští se můžete prohnat terénním džípem a na vlastní kůži zažít adrenalinovou jízdu. Další možností je zatančit si arabské tance nebo vidět tradiční velbloudí dostihy. Jestli milujete naopak vodní radovánky, můžete se oddat šnorchlování a potápění. Většina hotelů v oblíbených letoviscích také nabízí projížďky na katamaránu, surfovací prkna nebo kajaky.

Hranice všedních dní ale rozhodně překročíte návštěvou kteréhokoliv zábavního parku, hlavně na území Dubaje. Vůbec první krytý lyžařský areál na Středním východě Ski Dubai objevíte také na nečekaném místě — přímo v nákupním centru Mall of the Emirates. Nabízí hned pět sjezdovek včetně první kryté černé na světě!

Zatímco v obchodních centrech jsou ceny dané (a někdy i astronomické), pravou orientální atmosféru s dobrodružným smlouváním nasajete na některém z místním tržišť. Fungují většinou od soboty do pátku. Pokud se v Dubaji vydáte na Spice Souk, objevíte místo provoněné typickým šafránem a kadidlem.

Fantazii se meze nekladou a v Emirátech to platí obzvlášť. Kontrast písečných scenérií s přepychovými městy a bohatou kulturou vás prostě nenechá chladnými.

Takže pokud zrovna přemýšlíte o tom, čím si zpestřit budoucí dny, pozvánku máte před sebou.

(C) 2022 Burda International CZ, veškeré kopírování obsahu bez souhlasu autora zakázáno.
Text: Burda international CZ, Zdroj foto: Dubai Tourism Brand Centre, Shutterstock.com

Staňte se naším partnerem pro lepší příběhy. Více informací pro klienty o Burda Stories hledejte na tomto místě.

Emiráty jsou zemí netušených možností...

Když se řekne arabská kultura, nečeká vás jen záplava orientálních chutí a specifických jídel, ale můžete zde vyzkoušet téměř vše, na co dostanete chuť, a přitom si budete připadat jako uprostřed pohádky.

Pouští se můžete prohnat terénním džípem a na vlastní kůži zažít adrenalinovou jízdu. Další možností je zatančit si arabské tance nebo vidět tradiční velbloudí dostihy. Jestli milujete naopak vodní radovánky, můžete se oddat šnorchlování a potápění. Většina hotelů v oblíbených letoviscích také nabízí projížďky na katamaránu, surfovací prkna nebo kajaky.

Hranice všedních dní ale rozhodně překročíte návštěvou kteréhokoliv zábavního parku, hlavně na území Dubaje. Vůbec první krytý lyžařský areál na Středním východě Ski Dubai objevíte také na nečekaném místě — přímo v nákupním centru Mall of the Emirates. Nabízí hned pět sjezdovek včetně první kryté černé na světě!

Zatímco v obchodních centrech jsou ceny dané (a někdy i astronomické), pravou orientální atmosféru s dobrodružným smlouváním nasajete na některém z místním tržišť. Fungují většinou od soboty do pátku. Pokud se v Dubaji vydáte na Spice Souk, objevíte místo provoněné typickým šafránem a kadidlem.

Fantazii se meze nekladou a v Emirátech to platí obzvlášť. Kontrast písečných scenérií s přepychovými městy a bohatou kulturou vás prostě nenechá chladnými.

Takže pokud zrovna přemýšlíte o tom, čím si zpestřit budoucí dny, pozvánku máte před sebou.

(C) 2024 BurdaMedia Extra, veškeré kopírování obsahu bez souhlasu autora zakázáno.
Text: BurdaMedia Extra, Zdroj foto: Dubai Tourism Brand Centre, Shutterstock.com

Staňte se naším partnerem pro lepší příběhy. Více informací pro klienty o Burda Stories hledejte na tomto místě.