Whirlpool ledničky

(Některé) potraviny milují zimu

aneb Máte doma tu správnou ledničku?

Jak se chladilo v minulosti? 

Ve starém Řecku se potraviny, aby vydržely déle a nepodlehly předčasné zkáze, chladily ledem, který otroci nosili z hor.

Od roku 1626 prováděl anglický filozof Francis Bacon pokusy se zamrazováním kuřat — obaloval je do sněhu a pozoroval, jestli se nekazí.

V našich končinách se potraviny ukládaly do jámy s ledem, kde vydržely od tuhé zimy až do jara. Ledové domy, takzvané ledovny, se stavěly od 18. století a byly v provozu ještě v 50. letech (do restaurací a některých domácností dováželi ledaři kusy ledu na povozech). Několik z nich — Skalická ľadovňa, Ľadovňa Vlachovo nebo Zámecká ledovna Třebíč — je zachováno dodnes. 

Heuréka, první lednička je na světě!

Za vynálezce ledničky je oficiálně považován německý profesor Carl von Linde. V roce 1876 si nechal patentovat čpavkovou kompresorovou ledničku.

Ve 20. století chladí i domácnosti, i když komplikovaně…

První lednička vstoupila na trh v roce 1911. Byla ale extrémně drahá, její cena se pohybovala kolem tisíce dolarů, tedy dvojnásobek ceny tehdejšího automobilu — proto bylo v USA prodáno do roku 1920 pouhých 200 kusů. Taková lednice byla přitom rozmístěná po celém domě: ve sklepě se ukrýval hlučný motor a kompresor, zatímco chladicí box našel své místo v kuchyni.

Skutečný rozmach lednic určených pro domácnost nastal v roce 1923, s příchodem typu Frigidaire. Ten byl cenově dostupný a konečně optimálně veliký.

Lednici ale neměl zdaleka každý! Zatímco na konci 30. let vlastnila lednici více než polovina amerických domácností, Evropa podobného čísla dosáhla až na přelomu 60. a 70. let

Ledničkové kratochvíle

Od 80. let se v Austrálii konal pravidelný ledničkový festival Darwin Fridge Festival. Před lety byl přejmenován na Darwin Fringe Festival a stala se z něj kultovní artová akce, která se od začátku soustředila na to, jak obří ledničky přetvořit v umělecké skvosty. Dovoleno bylo na ně malovat, různě je zdobit či z nich vytvářet sochy. V současnosti mají ale umělci neomezený kreativní prostor. A co si mohli užít účastníci letošní akce? Nápaditou divadelní hru věnovanou životu právě tohoto domácího spotřebiče.

Jak se chladilo v minulosti? 

Ve starém Řecku se potraviny, aby vydržely déle a nepodlehly předčasné zkáze, chladily ledem, který otroci nosili z hor.

Od roku 1626 prováděl anglický filozof Francis Bacon pokusy se zamrazováním kuřat — obaloval je do sněhu a pozoroval, jestli se nekazí.

V našich končinách se potraviny ukládaly do jámy s ledem, kde vydržely od tuhé zimy až do jara. Ledové domy, takzvané ledovny, se stavěly od 18. století a byly v provozu ještě v 50. letech (do restaurací a některých domácností dováželi ledaři kusy ledu na povozech). Několik z nich — Skalická ľadovňa, Ľadovňa Vlachovo nebo Zámecká ledovna Třebíč — je zachováno dodnes. 

Heuréka, první lednička je na světě!

Za vynálezce ledničky je oficiálně považován německý profesor Carl von Linde. V roce 1876 si nechal patentovat čpavkovou kompresorovou ledničku.

Ve 20. století chladí i domácnosti, i když komplikovaně…

První lednička vstoupila na trh v roce 1911. Byla ale extrémně drahá, její cena se pohybovala kolem tisíce dolarů, tedy dvojnásobek ceny tehdejšího automobilu — proto bylo v USA prodáno do roku 1920 pouhých 200 kusů. Taková lednice byla přitom rozmístěná po celém domě: ve sklepě se ukrýval hlučný motor a kompresor, zatímco chladicí box našel své místo v kuchyni.

Skutečný rozmach lednic určených pro domácnost nastal v roce 1923, s příchodem typu Frigidaire. Ten byl cenově dostupný a konečně optimálně veliký.

Lednici ale neměl zdaleka každý! Zatímco na konci 30. let vlastnila lednici více než polovina amerických domácností, Evropa podobného čísla dosáhla až na přelomu 60. a 70. let

Ledničkové kratochvíle

Od 80. let se v Austrálii konal pravidelný ledničkový festival Darwin Fridge Festival. Před lety byl přejmenován na Darwin Fringe Festival a stala se z něj kultovní artová akce, která se od začátku soustředila na to, jak obří ledničky přetvořit v umělecké skvosty. Dovoleno bylo na ně malovat, různě je zdobit či z nich vytvářet sochy. V současnosti mají ale umělci neomezený kreativní prostor. A co si mohli užít účastníci letošní akce? Nápaditou divadelní hru věnovanou životu právě tohoto domácího spotřebiče.

Ukládání nákupu v chladničce má svůj systém — znáte ho?

Pamatujte, že v každém místě ledničky panuje jiná vlhkost a každá surovina má jiné nároky.

Co když je příliš nízká vlhkost? Pak hrozí vysychání potravin, ztráta jejich hmotnosti, barvy i nutričních složek. K čemu naopak vede vysoká vlhkost? Ke kondenzaci, což ovlivňuje výkon chladničky a přispívá k rychlejšímu růstu bakterií. S tím vším je dobré počítat a pro každý druh jídla najít ideální místo.

Jen pro info, takováto vlhkost je žádoucí:
Mléčné výrobky: 70–80 %
Maso a ryby: 85–90 %
Ovoce a zelenina: 90–95 % 

Zásady správného skladování

Myslíte si, že je ve vaší lednici bezpečí? Ne tak docela... Výzkum, který zkoumal třicet vybraných britských domácností, zachytil v každé lednici v průměru 7 830 kolonií bakterií na centimetr čtvereční, a to zejména v zeleninových zásuvkách. Některé vzorky měly dokonce 129 000 bakterií na stejnou plochu!

Pokud si tedy nechcete zadělávat na vážný zdravotní problém, pravidelně lednici vymývejte. Nejlepším a nejpraktičtějším antibakteriálním prostředkem je obyčejná octová voda, kterou můžete vylepšit kapkou citronu

Zásady správného skladování

Myslíte si, že je ve vaší lednici bezpečí? Ne tak docela... Výzkum, který zkoumal třicet vybraných britských domácností, zachytil v každé lednici v průměru 7 830 kolonií bakterií na centimetr čtvereční, a to zejména v zeleninových zásuvkách. Některé vzorky měly dokonce 129 000 bakterií na stejnou plochu!

Pokud si tedy nechcete zadělávat na vážný zdravotní problém, pravidelně lednici vymývejte. Nejlepším a nejpraktičtějším antibakteriálním prostředkem je obyčejná octová voda, kterou můžete vylepšit kapkou citronu

Zóny v ledničce — zdravé zachování kvality potravin

Na co ještě myslet?

  • Maso a mléčné výrobky by od sebe měly být co nejdále.
  • Konzervované potraviny můžete uložit kdekoliv.
  • Sýry skladujte buď pod speciálním poklopem, nebo v mikrotenovém sáčku či potravinové fólii.
  • Uvařená jídla skladujte v uzavíratelných těsnících nádobách, odděleně od čerstvých potravin.

A co patří do dvířek?

  • V dolní poličce skladujte vyšší láhve, například minerálky nebo lahvové pivo.
  • Nad ně se vejdou plechovky nebo menší balené potraviny, které potřebují při skladování stát.
  • Další patro směrem vzhůru je určeno ke skladování másla a margarínu.

Úplně nahoru umístěte vajíčka. Vyskládejte je do speciálních držáčků, které zajistí, že žádné z nich při prudším zavření dvířek nevypadne. A pozor: Skladovat vejce v papírovém obalu, ve kterém jste je koupili, je ale nevhodné — papírový obal funguje jako eldorádo mikroorganismů, hrozí tak kontaminace ostatních potravin!

Co nemusíte dávat do lednice?

Všechny dosud neotevřené hořčice, kečupy, paštiky, džemy, konzervované ovoce, okurky a další zeleninu, konzervy. Čerstvý česnek, cibule a brambory mají své místo na suchém místě, ideálně v tmavém sklepě. 

A další zásada: Teplé jídlo do lednice nikdy nepatří...

... protože pokud to uděláte, rázem se spotřeba energie rapidně zvýší a teplo se může přenést i na ostatní potraviny, což opět startuje proces množení bakterií a hnití potravin.

Jídlo proto dávejte do lednice vždy ve studeném stavu, teplota v lednici by se měla pohybovat mezi 0 a 5° C. Snažte se také, abyste co nejméně otevírali dveře u lednice.

Na co ještě myslet?

Maso a mléčné výrobky by od sebe měly být co nejdále.

Konzervované potraviny můžete uložit kdekoliv.

Sýry skladujte buď pod speciálním poklopem, nebo v mikrotenovém sáčku či potravinové fólii.

Uvařená jídla skladujte v uzavíratelných těsnících nádobách, odděleně od čerstvých potravin.

A co patří do dvířek?

V dolní poličce skladujte vyšší láhve, například minerálky nebo lahvové pivo.

Nad ně se vejdou plechovky nebo menší balené potraviny, které potřebují při skladování stát.

Další patro směrem vzhůru je určeno ke skladování másla a margarínu.

Úplně nahoru umístěte vajíčka. Vyskládejte je do speciálních držáčků, které zajistí, že žádné z nich při prudším zavření dvířek nevypadne. A pozor: Skladovat vejce v papírovém obalu, ve kterém jste je koupili, je ale nevhodné — papírový obal funguje jako eldorádo mikroorganismů, hrozí tak kontaminace ostatních potravin!

Co nemusíte dávat do lednice?

Všechny dosud neotevřené hořčice, kečupy, paštiky, džemy, konzervované ovoce, okurky a další zeleninu, konzervy. Čerstvý česnek, cibule a brambory mají své místo na suchém místě, ideálně v tmavém sklepě. 

A další zásada: Teplé jídlo do lednice nikdy nepatří...

... protože pokud to uděláte, rázem se spotřeba energie rapidně zvýší a teplo se může přenést i na ostatní potraviny, což opět startuje proces množení bakterií a hnití potravin.

Jídlo proto dávejte do lednice vždy ve studeném stavu, teplota v lednici by se měla pohybovat mezi 0 a 5° C. Snažte se také, abyste co nejméně otevírali dveře u lednice.

Trendy velí: Pořiďte si americkou nebo vestavěnou lednici

Bojujete s nedostatkem místa v lednici? AMERICKÁ LEDNICE nabízí velkorysé skladovací prostory, má dvoukřídlé dveře, výrobník ledu i chlazených nápojů a snadno v ní udržíte pořádek. Některé modely jsou vybaveny i menšími dvířky, za nimiž se v tichosti ukrývají nejčastěji používané potraviny, jako je máslo, mléko či zelenina. Proč tak sofistikovaně? To, aby nebylo nutné pokaždé otevírat lednici dokořán. 

VESTAVĚNÉ LEDNICE se rozšiřují se do neobvyklé šířky 70 cm, najdete v nich speciální boxy na jednotlivé typy potravin, bývají propojené s aplikací a ohromí svým digitálním displejem.

Chlazení v novém vláknu

Toužíte po geniálním pomocníkovi do kuchyně, který s ledovým klidem uchová vaše jídlo stále svěží, aniž byste museli pravidelně odmrazovat? Zaměřte se na moderní přístroje s funkcí No Frost.

Představujeme vám model WQ9I MO1L, americkou ledničku od Whirlpool.

Proč vás nadchne? Za prvé — má Triple No Frost, což jsou tři nezávislé chladicí systémy. Ty vytvářejí a udržují optimální teplotu a úroveň vlhkost v každém místě vašeho kuchyňského pomocníka, čímž zabraňují mísení pachů ve třech odděleních (chladnička, mraznička a konvertibilní prostor). Za druhé — pomocí aplikace 6. SMYSL proměníte ledničku na chytrý spotřebič. Konektivita s vaším chytrým telefonem například zajistí, že s vaší ledničkou můžete komunikovat na dálku. Množství báječných funkcí se postará, aby se potraviny udržely ještě déle čerstvé.

A co víc... Stačí jediné kliknutí a získáte přístup k nádobě s ledem nebo čerstvé vodě! 

Vaší pozornosti by však neměl uniknout ani další model — vestavěná kombinovaná chladnička WHC20 T593 P.

Tenhle model má samostatnou mrazničku (umístěnou ve spodní části) a funkci Push to Open, která zajistí, že ledničku otevřete pouhým zatlačením, podobně jako moderní zásuvky v kuchyni.

A jak to vypadá uvnitř?

Představujeme vám model WQ9I MO1L, americkou ledničku od Whirlpool.

Proč vás nadchne? Za prvé — má Triple No Frost, což jsou tři nezávislé chladicí systémy. Ty vytvářejí a udržují optimální teplotu a úroveň vlhkost v každém místě vašeho kuchyňského pomocníka, čímž zabraňují mísení pachů ve třech odděleních (chladnička, mraznička a konvertibilní prostor). Za druhé — pomocí aplikace 6. SMYSL proměníte ledničku na chytrý spotřebič. Konektivita s vaším chytrým telefonem například zajistí, že s vaší ledničkou můžete komunikovat na dálku. Množství báječných funkcí se postará, aby se potraviny udržely ještě déle čerstvé.

A co víc... Stačí jediné kliknutí a získáte přístup k nádobě s ledem nebo čerstvé vodě! 

Vaší pozornosti by však neměl uniknout ani další model — vestavěná kombinovaná chladnička WHC20 T593 P.

Tenhle model má samostatnou mrazničku (umístěnou ve spodní části) a funkci Push to Open, která zajistí, že ledničku otevřete pouhým zatlačením, podobně jako moderní zásuvky v kuchyni.

A jak to vypadá uvnitř?

Chytrý vnitřek nabízí...

... vyvážené prostředí zabezpečuje technologie 6. SMYSL. Technologie Total NoFrost zase zabraňuje tvorbě ledu i kondenzaci par.

MultiFresh Box prináší tři možnosti nastavení teploty pro delší uchování čerstvosti produktů a slouží pro co nejlepší rozložení potravin. Chytrá police Flexi Shelt nabízí tři tvárné úložné možnosti. Prostor v chladničce si tak můžete upravit na míru podle svých potřeb. Co je speciální vychytávka? Funkce jako rychlé mražení či chlazení nebo prázdninový režim. Celkový využitelný objem? 280 litrů.

Chladnička si vás získá ale ještě něčím — a sice pokročilou technologií Zenlnverter. V čem spočívá?

Podstatou je, že kompresor pracuje nepřetržitě při nízké rychlosti, čímž zajišťuje nejnižší hladinu hluku – pouhých 32 decibelů. Pokročilá technologie snižuje hluk i kolísání teplot, tudíž ideální podmínky pro skladování potravin jsou zajištěny!

Bonus navíc

Systém Multiflow zaručí dokonalou cirkulaci studeného vzduchu v prostoru chladničky. Ať už potraviny do chladničky uložíte jakkoliv, tento systém díky rovnoměrné distribuci teplot zajistí v celé chladničce ideální podmínky pro delší uchování potravin. V mrazničce se nikdy neutvoří námraza, i manipulace se zásuvkami je velmi snadná. V chladničce zase nedochází k tvorbě nežádoucích kapek vody.

To všechno jsou důvody, proč nutně potřebujete nového společníka do kuchyně. Nabídka moderních lednic od Whirlpool je štědrá.

Máte už svého favorita?

To všechno jsou důvody, proč nutně potřebujete nového společníka do kuchyně. Nabídka moderních lednic od Whirlpool je štědrá.

Máte už svého favorita?

(C) 2024 BurdaMedia Extra, Veškeré kopírování obsahu bez souhlasu autora zakázáno.
Text: BurdaMedia Extra, Zdroj foto: Whirlpool, Shutterstock.com

Staňte se naším partnerem pro lepší příběhy.
Více informací pro klienty o Burda Stories hledejte na tomto místě.