Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

KVÍZ: Jak dobrý jste kuchař nebo kuchařka? Ověřte své znalosti

Bouillabaise
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Začínáte s vařením nebo svým kuchařským uměním běžně rozdáváte radost svému okolí? Jak dobře se orientujete v surovinách či postupech přípravy? Máme pro vás jednoduchý kvíz, který prověří vaše kuchařské znalosti. Otestujte se a zjistěte, jak jste na tom!

Co by měl každý dobrý kuchař umět? 

Vaření není jen o dodržování receptů, vyžaduje soubor dovedností, které by měl umět každý dobrý kuchař. Ať už jste zkušený profesionál, nebo teprve začínáte, zde je několik základních dovedností, které vám pomohou stát se lepším kuchařem. 

Dovednosti s nožem 

Jednou z nejdůležitějších dovedností je správně zacházet s nožem. Je důležité umět přesně a efektivně sekat, krájet a porcovat suroviny. Dobrý kuchař by měl umět krájet zeleninu a maso na stejnoměrné kousky, aby se rovnoměrně uvařily. Že je zapotřebí mít ostré nože, netřeba dodávat. 

Teploměr na vaření se hodí!

Při vaření je třeba kontrolovat teplotu, ať už pečete, grilujete nebo smažíte. Dobrý kuchař by měl umět sledovat teplotu pánve nebo trouby, aby zajistil dokonalou úpravu pokrmu. Měl by také vědět, jak teplotu přizpůsobit, aby se zabránilo vysušení, rozvaření nebo nedovaření či nedopečení. 

Dochucování jídla jako chuťová věda

Schopnost vyvážit chutě je při vaření zásadní. Většina pokrmů by měla být trochu slaná, sladká i kyselá zároveň. Optimálně vyvážit poměr těchto chutí je však úkol pro kuchaře. Dobrý kuchař by měl umět dochutit pokrmy správným množstvím koření. 

Co znamená mise en place? 

Vaření vyžaduje hodně organizace a přípravy. Dobrý kuchař by měl umět plánovat a připravovat suroviny předem. Měl by také umět udržovat svůj pracovní prostor čistý a uklizený a vědět, jak efektivně hospodařit s časem. 

  • Mise en place znamená „vše na svém místě", to je důležitý koncept v restauračních kuchyních. Na škodu však není ani doma. Před vařením by tak měly být všechny suroviny připravené k použití.

Kuchař by měl být kreativec

I když je důležité dodržovat recepty a kuchařské techniky, dobrý kuchař by měl mít také tvůrčí sklony. Měl by být schopen myslet jinak a experimentovat s různými přísadami a chutěmi. Měl by také umět přizpůsobit recepty svým chutím nebo surovinám, které má po ruce.

Neusnout na vavřínech

A konečně, dobrý kuchař by se nikdy neměl přestat učit. Měl by být otevřený zkoušení nových receptů, technik a ingrediencí. Ochutnávat jídlo v restauracích a na cestách, čerpat novou inspiraci ze svého okolí. Měl by být také ochoten absolvovat kurzy nebo navštěvovat semináře, aby se zdokonalil ve svých dovednostech a udržel si přehled o nejnovějších trendech ve vaření.

Zdroj: Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Karolína Waberová

Apetit magazín