Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Bagel z New Yorku
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.2/5 Počet hodnocení: 67
Více než hodinu Snadné 10 ks

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1844 kcal
Bílkoviny 66 g
Sacharidy 349 g
Tuky 9 g
Vláknina 56 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tohle nejoblíbenější newyorské pečivo prostě musíte zkusit! Pokud vás už rohlíky a bagety omrzely, pak bagel z New Yorku je směle nahradí. Namažte ho oblíbenou pomazánkou, přidejte šunku, sýr a zeleninu a rázem máte chutný domácí sendvič.

Suroviny

droždí sušené 7 g
sůl 2 ČL
olej
na vytření mísy
mák celý
na posypání
na posypání
sezamová semínka
na posypání
fenyklová semínka
na posypání

Postup

1

Vsypte do mísy droždí a jednu lžičku cukru a zalijte 100 ml teplé vody. Nechte stát deset minut; po této době by měla směs napěnit

2

Přilijte ještě 200 ml teplé vody, vmíchejte sůl a polovinu mouky. Postupně přisypávejte zbylou mouku a zpracovávejte, dokud nezískáte měkké, vláčné, ale ne lepivé těsto. Ještě ho deset minut hněťte, aby bylo krásně hladké a pružné. Z těsta pak vytvarujte kouli, a tu vložte do čisté mísy, vytřené trochou oleje. Volně překryjte fólií nebo utěrkou a nechte na teplém místě vykynout, až těsto zdvojnásobí objem; bude to trvat zhruba hodinu.

3

Troubu předehřejte na 220, horkovzdušnou na 200 stupňů. Těsto rozdělte na deset kousků a na pomoučněné pracovní ploše z každého vytvarujte zploštělou kuličku; rukojetí vařečky vytvořte uprostřed otvor. Pak bagel nasuňte na vařečku a několikrát jí zatočte, abyste otvor rozšířili. Volně zakryjte fólií a tvarujte další.

4

Mezitím dejte do velkého hrnce hřát vodu a vsypte do ní zbylý cukr. Bagely nechte sklouznout do vroucí vody (asi po čtyřech kusech) a minutu nebo dvě je povařte. Ve vodě je obraťte; lehce se nafouknou a utvoří se na nich pevnější ‚kůžička‘. Vyjměte děrovanou naběračkou a nechte důkladně okapat.

5

Plechy vyložte papírem, bagely posypte kořením a/nebo mákem, vložte do trouby a pečte zhruba pětadvacet minut, aby pečivo zezlátlo, zkřehlo a na poklep znělo dutě. Nechte vychladnout na mřížce a podávejte – správně po newyorsku je to se žervé a uzeným lososem.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/4

Komentáře

27.09.2019 15:58

Měla jsem stejný problém, pokaždé, když jsem dala bagel do vody tak se srazil... Ale 20 minut v parním hrnci všechno vyřešilo. Taky je lepší dělat bochanky po 100g bez díry uprostřed. Těsto bude na povrchu křupavé a uvnitř krásně hutné a jemné zároveň.

23.02.2009 11:17
Vyzkoušela jsem podle receptu, jen jsem si usnadnila práci - těsto jsem nechala zadělat v domácí pekárně, droždí nenechala namáčet. Podařily se pěkně, jen jsou opravdu tužší. Ale když je zapečete, získáte něco senzačního! Na pánvičce jsem promíchala pár lžic zeleninového leča (bez nálevu) s kečupem a chili. Bagel se rozkrojí, na spodní půlku položí pár plátků anglické slaniny, na to nanese asi 2 plné lžíce zeleninové směsi, pak ještě lžíce okapané kukuřice z konzervy, přiklopit, zapéct v sendvičovači, podávat horké. Udělala jsem pro návštěvu a zmizely rychlostí světla.
25.09.2008 05:07
jsem měla krásné nadýchané, akorát je to tužší pečivo než na jaké jsme zvyklí u nás. Kdo má rád francouzské bagety ať bagel nepeče.
17.01.2008 13:35
Já je dělal poprvé a vypadají úplně stejně jako na obrázku... A určitě tak i chutnají... Asi to bude tím, že je dělal muž :-)).
17.01.2008 11:14
Pomahala jsem v Americe v male pekarne s vyrobou bagels. Rada se tedy podelim o nekolik zkusenosti: Testo je v podstate stejne jako na dalsi pecivo - napr. bagety. Bagels jsme nevykrajovali, ale vyvaleli nudli a pak ji spojili dalsim valenim v kolecko. Varili jsme bagels do vyplavani (jeste jsem je otocili) a pak hned vyndali a posypali makem atd. Nebyly tak nadychane jako ty ze supermarketu. Byly tuzsi, ale vytecne - chodilo k nam na rano cele mesto. Jeste doporucuji k bagels ruzne druhy pomazankoveho masla, ktere si sami namichate - napr. s nakladanymi articoky, olivami, nasekanymi listky koriandu a dalsich bylinek, susenymi rajcaty, zazvorovym dzemem, uzenym losososem atd. - fantazii se meze nekladou. Posledni poznamka: bagels se take nekdy delaji se skorici a rozinkami - maze se opet pomazankovym maslem.
25.10.2007 15:35
...myslela, že mě se to nestane. Omyl :-) vytáhla jsem právě prvních 6 kousků a místo těch krásných bagelů na obrázku na mě kouká 6 šišatých a víceméně placatých koleček.....:-( Není něco divného na tom, že se to nikomu nevede? a taky je mám takový lehounce zlatavý a ne jako na těch vyobrazených....jak tohle vysvětlím 5leté dceři, která se na ně těšila....na ducatý housky s dírou :-)
04.09.2007 20:58
Recept se nachází v č.4/06, str.93
03.10.2006 13:13
Používám sušené droždí, ale dávám ho rovnou do mouky a např. knedlíky vykynou velice dobře, tak proč je předem u tohoto receptu namáčíte??? Mám podobný recept na preclíky (z francouzské kuchyně), taky se dávají do vroucí vody, nechám je jen vyplyvat na hladinu a pak rovnou peču v troubě a funguje to dobře.
24.09.2006 18:03
Uz podruhe sem pekla bagely a i tentokrat nastal ten samy problem. Bagely pri peceni vubec nevybehly ackoliv testo nakynulo. Takze nejsou tak mekke jak sem zvykla z obchodu. Cim to muze byt?
25.09.2006 10:23
Mě taky splaskly, už jsem se na to ptala, ale zatím bez odpovědi. Myslím, že příště to zkusím bez toho povaření, protože se mi zdá, že tam se těsto jakoby zatáhlo a při pečení už vůbec nenaběhlo. Taky mě to mrzelo, protože mám bagely moc ráda.

Apetit magazín