Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
5/5 Počet hodnocení: 6
Do 10 minut Velmi snadné Na 500 ml

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4082 kcal
Bílkoviny 3 g
Sacharidy 5 g
Tuky 460 g
Vláknina 1 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Hodí se do salátů, ale i k oživení pokrmů z drůbežího masa a ryb. 

Suroviny

bazalka 3 hrsti
červená, lístky
olivový olej extra panenský 500 ml
chuťově jemný
česnek 5 stroužků
oloupaný

Postup

1

Omyté a osušené lístky bazalky natrhejte nebo nasekejte a mírně upěchujte do čisté sklenice společně s oloupanými a plochou stranou nože rozmáčklými stroužky česneku.

2

Zalijte olejem a citronovou šťávou, aby byly všechny listy ponořené a olej sahal aspoň centimetr nad ně. Sklenici uzavřete a uložte na 5 dní do chladničky. Pak olej přeceďte do čisté lahve, ale předtím ho nechte dojít do pokojové teploty. Spotřebujte nejpozději do 2 týdnů a po celou dobu uchovávejte v chladničce (viz Něco navíc).

NĚCO NAVÍC
Čerstvé bylinky jsou náchylné k chycení nejrůznějších plísní a brzy začínají tlít. Proto olej uchovávejte vždy v chladničce, případně ho i s bylinami zamrazte. Trvanlivost prodlouží také přidání citronové šťávy, nebo když olej s bylinkami a přísadami zvolna povaříte a pak přecedíte. 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/6

Apetit magazín