Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Bezlepkové banánovo-pohankové vafle
Bezlepkové banánovo-pohankové vafle
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Bezlepkové banánovo-pohankové vafle

3.9/5 Počet hodnocení: 21
Do hodiny Velmi snadné Pro 2–4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1926 kcal
Bílkoviny 41 g
Sacharidy 291 g
Tuky 64 g
Vláknina 7 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vafle si můžou vychutnat i ti, kteří nemohou nebo nechtějí jíst lepek.

Suroviny

mouka pohanková hladká 165 g
(1 a 1/3 hrnku)
mouka rýžová 85 g
(1/2 hrnku)
kypřicí prášek do pečiva 2 ČL
sůl 1 špetka
velmi zralé, rozmačkané
vejce 1 ks
třtinový cukr 2 PL
lze nahradit kokosovým
rostlinný olej 3 PL
lze nahradit rozpuštěným máslem
vanilkový extrakt 1 ČL
lze nahradit semínky z 1/3 vanilkového lusku
mléko 250 ml
druh zvolte podle chuti – kravské, mandlové, sójové...
olej ve spreji
lze nahradit rostlinným olejm či přepuštěneým máslem na vytření plotýnek
K podávání
nakrájené na kolečka
nakrájená na tenké plátky
opražené
dýňová semínka
opražená
slunečnicová semínka
opražená
lze nahradit javorovým sirupem
lze nahradit řeckým jogurtem (nemusí být)

Postup

1

Oba druhy mouky prosejte společně s práškem do pečiva a perníkovým kořením přes jemné síto a smíchejte se solí. Rozmačkané banány prošlehejte s vejcem, cukrem, olejem a vanilkou a poté do směsi zašlehejte mléko a moučnou směs. Rozehřejte vaflovač, povrch plotýnek postříkejte olejem ve spreji nebo vytřete olejem či přepuštěným máslem a z těsta postupně pečte vafle.

2

Podávejte s ovocem, opraženými ořechy a semínky a zakápnuté medem či javorovým sirupem. Podle chuti můžete přidat i zakysanou smetanu či řecký jogurt.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/3

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...