Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Cobbův salát
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.2/5 Počet hodnocení: 13
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4638 kcal
Bílkoviny 424 g
Sacharidy 23 g
Tuky 307 g
Vláknina 13 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nejlepší věci často vznikají z nouze nebo náhodou. Podobně tomu prý bylo i u Cobbova salátu, předchůdce dnešních velkých obědových salátů a ,duhových misek‘. Tahle americká klasika se u nás ztrácí ve stínu jiné – slavného salátu Caesar. Chceme to napravit, a proto vám ho představujeme v celé jeho pestré jednoduchosti a zároveň tak, aby bylo zřejmé, co je na talíři.

Suroviny

slanina 8 plátků
snídaňová nebo jiná libová
vejce 3 ks
uvařená natvrdo, oloupaná a nakrájená
římský salát ¼ ks
nakrájená nebo natrhaná na kusy o velikosti sousta
ledový salát ¼ ks
nakrájený nebo natrhaný na kusy o velikosti sousta
čekanka 1 hrst
listy natrhané, nebo 1/4 envidie, natrhané
řeřicha 1 hrst
nebo výhonky rukoly či brokolice (viz Něco navíc)
nebo 2–3 čtvrtky s křídly, obraná prsa nakrájená
oloupaná, vypeckovaná a nakrájená na kostky či plátky
rajčata cherry 3 hrsti
rozpůlená, nebo 2 zralá středně velká rajčata, na kostky
roquefort, rozdrobený
pažitka
na ozdobení
Na zálivku
vinný ocet červený
worcesterská omáčka 1 ČL
česnek 1 stroužek
drcený
hořčice dijonská ½ ČL
sůl ¼ ČL
pepř ½ ČL
čerstvě mletý
olivový olej panenský 5 PL

Postup

1

Připravte si všechny suroviny. V misce prošlehejte přísady na zálivku kromě oleje a pak jej za stálého šlehání postupně přilijte a zapracujte. Vzniklou zálivku odložte stranou.

2

Slaninu opečte na pánvi nebo upečte v troubě dokřupava a osušte na papírových utěrkách. Až trochu zchladne, rozdrobte ji. Pokud vejce nemáte ještě vařená, uvařte je.

3

Pak všechny suroviny v úhledných hromádkách či řádcích narovnejte na servírovací talíř nebo talíře, pokud chcete podávat jednotlivé porce. Ozdobte pažitkou. Zálivku můžete podávat zvlášť nebo s ní salát rovnoměrně pokropit.

NĚCO NAVÍC
Původní salát obsahoval potočnici. S tou je však u nás potíž, jak píšeme na předešlé dvoustraně. Po jistém váhání jsme ji proto nahradili ji výhonky.

Netradičně, ale beze zbytků a shánění
Dnes se namísto čtyř druhů listové zeleniny běžně používá jen 1 hlávka římského či ledového salátu. Pokud chcete pestrost a netrváte na ,roztříděných‘ hromádkách, sáhněte po hotové směsi salátových listů. Co se týče kuřecího masa, můžete také opéct nebo upéct, popřípadě i uvařit či pošírovat, samotné kuřecí prsní řízky. Anebo naopak obrat maso z celé půlky pečeného či grilovaného kuřete, podle chuti včetně kůže.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/5

Apetit magazín