Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Danuščino švestkové tiramisu
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.1/5 Počet hodnocení: 9
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7680 kcal
Bílkoviny 151 g
Sacharidy 553 g
Tuky 510 g
Vláknina 109 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Recept na tohle božské tiramisu jsme mámili z naší spolupracovnice Dany Obermajerové roky. V pravidelných intervalech nám na ně dělala chutě, ale recept prozradit nechtěla. Až teď! Je fakt skvělé - přesvědčte se sami. Tiramisu můžete navrstvit do velké mísy a tu pak postavit doprostřed stolu nebo každému připravte vlastní pohár plný slasti. 

Suroviny

vypeckované, rozpůlené
třtinový cukr
podle chuti
jemně drcený
likér 80 ml
33 - 40 %
káva 250 ml
hotová, silná, vychladlá
savoiardi, dvoubarevné (napůl světlé, napůl kakaové)
kakao 4 PL
holandského typu

Postup

1

Předehřejte troubu na 180°C. Do zapékací nádoby rozložte švestky, posypte je cukrem a vším kořením. Vložte do trouby a pečte asi 30 minut nebo i déle, dokud se švestky neupečou do konzistence podobné švestkovému džemu. Občas promíchejte, a je-li třeba, dolaďte chuť cukrem a citronovou šťávou. Švestky by měly být rozvařené, ale nesmějí se připálit. 

2

Ve vodní lázni ušlehejte žloutky s cukrem do husté pěny a nakonec do ní zašlehejte polovinu likéru. Nádobu s pěnou odstavte z lázně a nechte vychladnout. 

3

Smetanu ušlehejte dotuha. Mascarpone rozmíchejte v míse a zapracujte do něj ušlehanou smetanu a žloutkovou pěnu tak, aby vznikl hladký nadýchaný krém. 

4

V misce smíchejte kávu a zbývající likér. Polovinu piškotů postupně jeden po druhém smočte v ochucené kávě (postupujte ale rychle, piškoty se nesmí rozmočit) a vyložte jimi dno mísy. Na piškoty rozetřete rozvařené švestky a na ně polovinu krému. Další vrstvu tvoří opět piškoty namočené v kávě a nakonec zbylý krém. Uhlaďte ho, mísu přetáhněte potravinářskou fólií a uložte nejméně na 2 hodiny, nejlépe však přes noc, do chladničky. 

5

Před podáváním sejměte fólii a dezert poprašte kakaem - až kakao zvlhne, můžete tiramisu podávat. 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/12

Apetit magazín