Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Vejce Benedikt
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 1
Více než hodinu Snadné Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5020 kcal
Bílkoviny 257 g
Sacharidy 338 g
Tuky 278 g
Vláknina 43 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Chcete-li se rozmazlit, vsaďte na vejce Benedikt, proslulý sendvič sestávající z opečeného anglického muffinu, vepřové šunky, ztraceného vejce a hedvábné holandské omáčky. Pokud pod šunku přidáte špenát, proměníte vejce Benedikt ve vejce Florentine. 

Suroviny

Na anglické muffiny
voda 125 ml
vlažná
mléko 80 ml
vlažné
droždí sušené 7 g
nebo 15 g čerstvého
sůl 1 ČL
změklé
mouka semolina 2 PL
nebo kukuřičná krupice
Na holandskou omáčku
máslo 125 g
vinný ocet bílý 1 PL
sůl
pepř
čerstvě mletý
Na vejce Benedikt
vejce 4 ks
velikosti L
ocet 1 ČL
anglické muffiny (viz výše nebo kupované)
nebo prosciutto cotto
sůl
pepř
čerstvě mletý
pažitka 1 PL
nasekaná

Postup

1

Den předem připravte anglické muffiny. V míse smíchejte vodu, mléko
a droždí. Nechte 5–10 minut vzejít kvásek. V míse robotu promíchejte mouku a sůl. Přidejte kvásek a hákovým nástavcem propracujte dohladka. Přidejte změklé máslo a pokračujte v hnětení, až je těsto pružné a hladké. Přikryjte potravinářskou fólií a nechte kynout, až se zdvojnásobí.

2

Těsto rozdělte na osm dílů. Každý vytvarujte do koule a lehce ji zploštěte, abyste získali tvar disku. Plech vysypte semolinou nebo krupicí a rozložte na něj muffiny. Přikryjte potravinářskou fólií a nechte znovu kynout asi 45–50 minut.

3

Předehřejte troubu na 180°C a plech vyložte pečicím papírem. Rozehřejte velkou litinovou nebo nepřilnavou pánev na středním ohni. Vložte 4 muffiny a přiklopené opékejte nasucho 3 minuty z každé strany, aby měly zlatohnědý povrch. Opečené muffiny přendejte na plech. Zopakujte se zbylými muffiny. Plech vložte do trouby a pečte 6–8 minut dozlatova. Nechte vychladnout na mřížce.

4

Připravte holandskou omáčku. Na mírném ohni nechte v rendlíku rozpustit máslo. Do misky nad vodní lázeň dejte žloutky, přilijte vinný ocet a na mírném ohni šlehejte, až směs zhoustne a bude vláčná, hladká a lesklá. Sejměte z ohně a začněte pomalu přilévat a zašlehávat rozpuštěné máslo. Omáčku dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. Potom ji udržujte teplou nad vodní lázní.

5

Připravte ztracená vejce. Jednotlivě rozklepněte čtyři vejce do čtyř malých misek či šálků. Naplňte velký hrnec 1,5 litrem vody. Přidejte ocet a přiveďte
k varu, poté ihned snižte teplotu na minimum, aby byl var opravdu mírný. Pomocí děrované lžíce vytvořte mírný vír a poté opatrně vyklopte první dvě vejce do vody. Vařte 3 až 4 minuty a občas vodu jemně zamíchejte, aby se vejce nepřichytila ke dnu hrnce. Dávejte však pozor, abyste se vajec nedotýkali a nepoškodili je. Vejce opatrně vyjměte děrovanou lžící a přendejte je na talíř vyložený papírovou utěrkou. Postup opakujte se zbývajícími dvěma vejci.

6

Dva anglické muffiny (zbylé zamražte na jindy) podélně rozpulte a opečte na pánvi nebo v toustovači dozlatohněda. Rozdělte je na dva talíře. Na každou polovinu anglického muffinu položte plátek vařené šunky nebo prosciutto cotto a na něj opatrně položte ztracené vejce. Vejce mírně osolte a navrch dejte lžíci holandské omáčky. Posypte pažitkou a čerstvě drceným pepřem.

Související články

Apetit magazín