Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Domácí široké nudle s hříbky a dýní
Domácí široké nudle s hříbky a dýní
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Domácí široké nudle s hříbky a dýní

5/5 Počet hodnocení: 2
Více než hodinu Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3067 kcal
Bílkoviny 106 g
Sacharidy 355 g
Tuky 135 g
Vláknina 31 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Domácí široké nudle s hříbky a dýní jsou podzim na talíři ze zahrádky, pole i lesa. Pokud si chcete ušetřit práci a přípravu urychlit, nudle kupte. Domácí těstoviny však jídlo povýší na opravdový zážitek.

Suroviny

lesní houby 500 g
nejlépe pravé hřiby, bílé, menší až střední velikosti
dýně 500 g
dýňě hokkaido, očištěná a zbavená semínek
česnek 4 stroužky
citronový tymián 2 snítky
saturejka 2 snítky
šalvěj 1 snítka
sůl
pepř
čerstvě mletý
řepkový olej 2 PL
ghí 2 PL
petrželka 2 PL
nasekaná, hladkolistá
libeček
nebo celerová nať nebo hladkolistá petrželka na ozdobení
Na nudle
mouka pšeničná hrubá 350 g
+ na poprášení
vejce 3 ks
nebo oleje na promaštění nudlí

Postup

1

Troubu předehřejte na 180°C. Hříbky očistěte a nakrájejte i s třeněm na silnější plátky, aby se dobře opékaly. Očištěnou dýni nakrájejte na kostky cca 3x3cm. Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenčí klínky. Česnek oloupejte a podélně rozpulte.

2

Do pekáčku rozložte dýni, cibuli, česnek, odrhnutý tymián a saturejku i nasekanou šalvěj. Osolte, zakapejte olejem, promíchejte, zakryjte alobalem a vložte do rozehřáté trouby. Pečte zhruba 25 minut doměkka a dozlatova, během pečení jednou otočte. Podle potřeby podlijte dýni trochou vody.

3

Mezitím připravte nudle. Utvořte v mouce důlek. Do něj vyklepněte vejce a vidličkou smíchejte mouku s vejci. Pokračujte rukama, je-li třeba, přilijte postupně trošku vody a vypracujte hladké pružné a pevné těsto. Vytvarujte bochánek, zabalte ho do fólie či přikryjte vlhkou čistou utěrkou a nechte 20 minut odpočívat.

4

Těsto rozkrájejte na díly a každý díl vyválejte na pomoučněném válu na 1mm silnou placku. Poprašte je postupně moukou, srolujte jako rolády a nakrájejte na plátky široké tak, jak chcete široké nudle, cca 1,5 cm. Vzniklé šneky poprašte moukou, aby se nelepily. 

5

Rozehřejte pánev, vložte část přepuštěného másla a zprudka opečte hříbky pěkně dozlatova. Otočte je, přidejte ke každé dávce hříbků i normální máslo, osolte, opepřete a posypte petrželkou a ještě chvíli opékejte na mírnějším ohni. Poté přesuňte hříbky k upečené dýni. 

6

Stočené nudle načechrejte do hnízd a vložte je do vroucí osolené vody. Jakmile začne voda opět vřít, opatrně zamíchejte. Vařte 3–4 minuty, sceďte, promíchejte s máslem nebo olejem
a podávejte s pečenou dýní a hříbky, ozdobené snítkou bylinky podle chuti.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/10

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...