Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Dort Míša
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.1/5 Počet hodnocení: 719
Více než hodinu Snadné Na 1 dort o průměru 22 cm

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4924 kcal
Bílkoviny 155 g
Sacharidy 371 g
Tuky 310 g
Vláknina 13 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Míša řezy, dezert inspirovaný nanukem s obrázkem medvídka na obalu, milují už po generace děti i dospělí. Recept sází na nestárnoucí kombinaci svěžího tvarohu a hebké čokolády. Chystáte-li se na slavnostní příležitost, místo řezů vsaďte na ještě efektnější dort. 

Suroviny

Na kakaový korpus
na vymazání formy
mouka pšeničná hrubá
na vysypání formy
vejce 4 ks
bílky a žloutky oddělené
rostlinný olej 2 PL
Na tvarohový krém
máslo 150 g
nakrájené na kostky
tučný (2x kostka)
minimálně 33%
Na čokoládovou polevu
minimálně 33%
tmavá čokoláda 100 g
nasekaná

Postup

1

Upečte korpus. Troubu předehřejte na 160°C. Rozevíratelnou dortovou formu o průměru 22 cm vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Z bílků začněte šlehat sníh; když zbělá, přidejte do něj postupně jednu po druhé 4 lžíce cukru a pokračujte ve šlehání, až bude sníh pevný a lesklý.

2

Zbylé 4 lžíce cukru nasypte ke žloutkům, přilijte olej a okamžitě vyšlehejte do světlé pěny. Mouku smíchejte s kakaem a prosejte do žloutkové pěny, přidejte 2 lžíce sněhu a zlehka zapracujte, až se směs spojí. Po částech vmíchejte zbylý sníh tak, aby v těstě zůstalo co nejvíc vzduchu. Těsto nalijte do připravené dortové formy. Pečte asi 15 minut – korpus je hotový, když je povrch těsta upečený a boky se začínají oddělovat od formy. Nechte ve formě vychladnout, nejlépe na mřížce.

3

Na krém utřete změklé máslo s cukrem, ke směsi zašlehejte tvaroh a smetanu. Na korpus ve formě navrstvěte krém a dejte vychladit do lednice.

4

Smetanu na polevu ohřejte (ale nevařte) a horkou nalijte na nasekanou čokoládu. Rozmíchejte na hladkou polevu a okamžitě ji rozetřete na vychlazený dort. Pro zarovnané okraje ponechte dort při nanášení polevy ve formě. Podávejte vychlazený. Nejlepší je druhý den, kdy se rozleží, korpus zvláční a chutě se spojí.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/8

Apetit magazín