Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Dort se smetanovým krémem a pečenými jahodami
Dort se smetanovým krémem a pečenými jahodami
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:

Dort se smetanovým krémem a pečenými jahodami

4.6/5 Počet hodnocení: 39
Více než hodinu Snadné Na 1 dort

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8061 kcal
Bílkoviny 121 g
Sacharidy 447 g
Tuky 634 g
Vláknina 42 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Taky se každý rok nemůžete dočkat, až se na záhonech začervenají šťavnaté jahody? My také ne! Nepropásněte jahodovou sezonu a vyčarujte z úrody neodolatelný dort!

Suroviny

máslo 250 g
změklé
kypřicí prášek do pečiva 1 bal
(9 g)
sůl špetka
vejce 5 ks
nastrouhaná z 1/2 limety
NA PEČENÉ JAHODY
jahody 300 g
škrob 2 ČL
limetová šťáva 1,5 ČL
nastrouhaná z 1/2 limety
Na smetanový krém
(nemusíte sladit vůbec, nebo naopak oslaďte více, pokud máte raději sladší krémy)
Na ozdobení
jahody 300 g
jedlé květy
heřmánek či sedmikrásky
na posypání

Postup

1

Troubu předehřejte na 180°C. Dvě stejné dortové formy o průměru 20–22 cm vyložte papírem na pečení (dno i boky).

2

Ze změklého másla a cukru vyšlehejte nadýchanou pěnu.

3

Mouku s práškem do pečiva a solí přesejte přes jemné síto, abyste odstranili případné hrudky.

4

Do máslové pěny po jednom zašlehejte vejce a nakonec taky limetovou kůru.

5

Poté stěrkou důkladně zapracujte moučnou směs a mléko.

6

Těsto rozdělte do připravených forem, stěrkou urovnejte povrch a pečte přibližně 30 minut dozlatova. Dokonalé propečení korpusů vyzkoušejte zapíchnutím špejle do středu korpusu. Pokud ji vytáhnete suchou, je hotový.

7

Nechte korpusy vychladnout ve formách.

8

Jahody odstopkujte, menší rozpulte a větší nakrájejte na silnější plátky.

9

Ve větší míse je smíchejte s cukrem,

10

škrobem a limetovou šťávou. Menší pekáček vyložte papírem na pečení a vsypte do něj jahody. Na jahody nasypte nastrouhanou limetovou kůru.

11

Pečte na 180°C po dobu 20 minut.

12

Vyndejte z trouby, opatrně promíchejte a nechte vychladnout.

13

Smetanu a mascarpone vyšlehejte do nadýchaného krému. Podle chuti oslaďte moučkovým cukrem.

14

Vychladlé korpusy v případě potřeby seřízněte do roviny, aby byly oba stejně vysoké. Jeden otočte tak, aby strana, která byla u dna formy, byla směrem vzhůru. Bude tvořit vršek dortu.

15

Spodní korpus položte na talíř či etažér, navrstvěte na něj ledabyle polovinu krému a na něj pak rovnoměrně i pečené jahody.

16

Přikryjte vrchním dílem korpusu a lehce přitlačte. Vršek ozdobte zbytkem krému, čerstvými jahodami a kvítky, a pokud chcete, nako- nec lehce zaprašte moučkovým cukrem.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/6

Komentáře

25.06.2019 11:06

Dort je nejen poměrně snadný, ale hlavně díky báječné kombinaci sladkých jahod a kyselejší limetky (trochu šťávy jsem přidala i do krému) dokonalý hlavně na léto a pro ty, co nemají rádi přeslazené dezerty. Navíc, kdyby nic jiného, tak se vyplatí upéct už jen pro tu neuvěřitelnou vůni, která se line z trouby při pečení jahod. :-)

Apetit magazín