Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Dort staročeský kuba s hříbky a švestkami
Dort staročeský kuba s hříbky a švestkami
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Dort staročeský kuba s hříbky a švestkami

4.5/5 Počet hodnocení: 11
Více než hodinu Pro zkušené Pro 14 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7431 kcal
Bílkoviny 138 g
Sacharidy 706 g
Tuky 424 g
Vláknina 38 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Vždy hledám surovinu, z níž jsme ještě nic nepřipravovali, jako třeba houby. Kuba nasladko byla výzva, ale funguje to skvěle,“ vysvětluje vznik dortu autorka receptu, cukrářska Šárka Divácká z brněnské cukrárny Sorry – Pečeme jinak, která je vyhlášená díky svým bláznivým ale výborným dortům.

Suroviny

Na kroupový insert
kroupy 100 g
sůl 1 špetka
rostlinný olej 4 ml
sušené hříbky
škrob 2,5 g
kukuřičný
karamel 10 ml
připravený předem ze 100 g krupicového cukru a 150 g smetany ke šlehání
Na švestkový svár
mohou být mražené
mletá
dle chuti
sůl 1 špetka
Na švestkový tourbillon
pektin 2 g
215 g
hotový švestkový svár (ingredience viz výše)
Na sušenkovou základnu
sušenky 200 g
máslové
rozpuštěné
Na sýrovou náplň
např. Philadelphia
škrob 20 g
kukuřičný
švestková povidla 100 g
mletá, množství podle chuti
strouhaný, množství podle chuti
vejce 4 ks
Na povidlovou vrstvu
švestková povidla 100 g
sůl 1 špetka
Na pipety a dokončení
slivovice 60 g
cukrový sirup 20 g
z 1 dílu vody a 1 dílu cukru
cukrové a čokoládové zdobení
zlaté perličky

Postup

1

Na insert kroupy propláchněte pětkrát po sobě v tekoucí vodě. Zalijte vodou, osolte, vlijte olej a dejte vařit. Vařte asi 10 minut a občas promíchejte. Tekutinu slijte, kroupy opět propláchněte. Tentokrát je zalijte smetanou, přidejte cukr, znovu osolte a dále vařte do změknutí. Míchejte častěji.

2

Mezitím namočte sušené hříbky do 40–50 g převařené vody. Po cca 10 minutách je rozmixujte tak, aby kousky hub byly stále rozeznatelné. Houbovou směs i s veškerou tekutinou přidejte ke skoro uvařeným kroupám a znovu provařte. Rozmíchejte škrob s 5 ml vody a vlijte do kroupové směsi. Provařte, odstavte, přidejte máslo, sádlo, karamel
a dochuťte solí a citronovou šťávou. Vlijte do formy s průměrem 20 cm, uhlaďte povrch lžící a nechte v lednici ztuhnout.

3

Na svár odpeckujte švestky a zasypte cukrem. Vařte a míchejte, aby se nepřipálily. Až švestky pustí tekutinu, dochuťte kořením, rumem a solí. Rozmixujte, nechte vychladnout.

4

Na tourbillon (viz Něco navíc) smíchejte pektin s cukrem. Dejte do rendlíku se švestkovým svárem a přiveďte k varu. Želatinu nechte nabobtnat ve studené vodě, vymačkejte a přidejte do rendlíku, rozmíchejte a již nevařte. Dochuťte citronovou šťávou. Nalijte do formy na tourbillon (nebo ráfku o průměru 14 cm, položeného na podložce) a nechte zmrznout v mrazáku.

5

Sušenky rozemelte najemno a smíchejte s rozpuštěným máslem. Upěchujte, uhlaďte do formy o průměru 23–24 cm a pečte 10 minut v troubě na 170°C na horní a spodní ohřev. Po upečení nechte vychladnout.

6

Philadelphii, moučkový cukr a škrob prošlehejte, aby se směs spojila. Přidejte zakysanou smetanu, promíchejte dohladka, ve směsi nesmí být hrudky. Přimíchejte povidla a koření a nakonec zašlehejte vejce, nešlehejte však příliš dlouho, abyste nevháněli do hmoty zbytečně vzduch. Dochuťte citronovou šťávou.

7

Na základnu umístěte ztuhlý kroupový insert, na něj nalijte sýrovou směs. Dortovou formu utěsněte alobalem a pečte ve vodní lázni 60–90 minut bez horkovzduchu na 150°C. Postupně snižujte teplotu pečení (po 20 minutách na 140°C, po dalších 15 minutách na 130°C). Dejte pozor, ať cheesecake nepřepečete, prostředek po vyjmutí z trouby chcete krémový, okraje pevné. 

8

Upečený dort nechte 30 minut vychladnout. Prošlehejte povidla, zakysanou smetanu a sůl, nalijte na dort a uhlaďte lžící. Odložte do lednice na 5 hodin (ideálně ale přes noc). 

9

Po vychladnutí a ztuhnutí dort opatrně vyjměte z formy. Doprostřed umístěte zmrzlý švestkový tourbillon (nebojte, v lednici během chvíle rozmrzne). Mascarpone vyšlehejte se smetanou a cukrem, přendejte do cukrářského sáčku s hladkou špičkou a po obvodu ozdobně nastříkejte.

10

Pipety nacucejte směsí slivovice, koření a cukrového rozvaru a zapíchejte po obvodu dortu. Střed ozdobte perličkami.

NĚCO NAVÍC
Tourbillon je silikonová forma, prodává se v cukrářských potřebách.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/3

Apetit magazín