Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Dušené hovězí plátky s houbami na víně
Dušené hovězí plátky s houbami na víně
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Dušené hovězí plátky s houbami na víně

4.7/5 Počet hodnocení: 3
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4121 kcal
Bílkoviny 220 g
Sacharidy 300 g
Tuky 215 g
Vláknina 20 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Hovězí na houbách je (nejen) podzimní klasika. Přidejte víno a ze skvělého jídla se stane naprosto luxusní záležitost. Obvyklou rýži zkuste tentokrát nahradit špeclemi.

Suroviny

řepkový olej 2 PL
nebo slanina, na kostičky
hovězí maso 4 plátky
roštěná, plátky po cca 200 g
sůl
pepř
čerstvě mletý
+ na poprášení masa
studené, rozdělené na 20 g + 30 g + 20 g
nakrájená nadrobno
česnek 1 stroužek
nasekaný
sušené lesní houby 25 g
nejlépe sušené hřiby, den předem zalité studenou vodou
vývar hovězí 500 ml
nebo podle potřeby
plné chuti
pokud nemáte, použijte dalších 50 ml červeného vína
tymián 4 snítky
+ na ozdobení
worcesterská omáčka 1 PL
lesní houby 300 g
směs čerstvých lesních hub, očištěných a pokrájených
špecle
hotové, k podávání

Postup

1

Na velké pánvi rozehřejte olej a opečte na něm pancettu, pak vyjměte. Hovězí plátky naklepejte, osolte, opepřete a poprašte moukou. Přidejte do pánve olej a maso zprudka z obou stran opečte a vyjměte.

 

2

Vložte do pánve 20 g másla, vsypte cibuli a zvolna restujte dozlatova, pak přidejte česnek a 1 lžičku mouky. Společně opečte. Přidejte namočené houby i s nálevem, vývar a víno. Promíchejte. Vraťte do pánve maso a pancettu, přidejte bobkový list, tymián a worcesterskou omáčku. Přiveďte k jemnému varu, pak plamen stáhněte, přiklopte a nechte jen probublávat. Můžete i dusit v troubě rozehřáté na 150°C.

3

Duste do změknutí. Třicet minut před koncem dušení zpěňte na čisté pánvi 30 g másla, vsypte čerstvé houby a zprudka opečte. Pak osolte a přidejte k masu. Pokud je to potřeba, dolijte trochu vývaru.

4

Hotové jídlo stáhněte z ohně, vylovte tymián a bob- kový list. Zbylé studené máslo nakrájejte na kousky a vmíchejte do omáčky. Podávejte se špeclemi.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/10

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...