Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.4/5 Počet hodnocení: 25
Do 30 minut Snadné Na 1 bábovku

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6581 kcal
Bílkoviny 125 g
Sacharidy 802 g
Tuky 298 g
Vláknina 67 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Mramorovaná bábovka je klasika, která nikdy nezklame. A když se s ní přidá poleva s kávou, je to mana nebeská!

Suroviny

Na čokoládové těsto
máslo 100 g
yměklé + trocha na vymazání formy
a trochu na vysypání formy
tmavá - 72%, rozlámaná
mléko 150 ml
a trocha na případné zředění
hnědý cukr 250 g
vejce 2 ks
kypřicí prášek do pečiva ½ bal
kakao 25 g
holandského typu
Na vanilkové těsto
máslo 125 g
změklé
vejce 2 ks
kypřicí prášek do pečiva ½ bal
vanilkový extrakt
několik kapek
Na kávovou polevu
kakao 3 PL
holandského typu
káva 1 PL
silná, čerstvě uvařená

Postup

1

Troubu rozehřejte na 170°C. Formu o objemu 2 litry vymažte máslem a vysypte moukou. Na čokoládové těsto zahřívejte a míchejte čokoládu a mléko, až se spojí. Máslo a cukr utřete do pěny, pak po jednom zašlehejte vejce, následně čokoládu s mlékem. Pak zapracujte mouku promíchanou s kypřicím práškem a kakaem.

2

Na vanilkové těsto utřete máslo a cukr do pěny, pak po jednom zapracujte vejce, následované lžící mouky. Přidejte zakysanou smetanu, zbylou mouku smíchanou s kypřicím práškem a vanilkový extrakt. Podle potřeby zřeďte troškou mléka.

3

Formu plňte střídavě lžícemi světlého a tmavého těsta a koncem vařečky zakružte v jednom směru. Pečte 45–50 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do těsta nevyjde suchá. Nechte 5 minut chladnout ve formě, pak vyklopte na mřížku.

4

Na kávovou polevu utřete moučkový cukr, kakao a kávu dohladka. Pokud je poleva moc hustá, zřeďte ji troškou vody. Lžící nebo mašlovačkou naneste polevu na ještě teplou bábovku a nechte zaschnout.

Foto: Ant Duncan, Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/11

Apetit magazín