Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Dýně plněná pilafem

Dýně plněná pilafem

3.5/5 Počet hodnocení: 18
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2076 kcal
Bílkoviny 94 g
Sacharidy 171 g
Tuky 102 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Překvapení pod pokličkou!

Suroviny

cca 2kg – podstatný je kulovitý tvar, např. muškátová (my použili muškátovou dýni Phoenix F1 od pěstitele Jiřího Tomka z Litoměřicka)
rýže dlouhozrnná 100 g
propláchnutá
šafrán
pár nitek
kardamom 4 tobolky
podrcené
česnek 2 stroužky
drcené
olivový olej 2 PL
+ trocha navíc na potření dýně a k podávání
malá, nakrájená nadrobno
nebo jehněčí
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
propláchnuté
sušené, či sušená klikva
římský kmín 2 ČL
mletý
loupané, nasucho opražené, nasekané
nastrouhaná
pomerančová šťáva 2 PL
pepř
drcený
koriandr čerstvý
čerstvý, či petrželka, k podávání

Postup

1

Troubu předehřejte na 200°C.

2

Z dýně odřízněte vršek a dejte ho stranou. Vydlabejte z ní všechna semínka a vlákna.

3

Slupku obalte zvenčí alobalem, vnitřek ponechte volný – pouze jej mírně vytřete olivovým olejem.

4

Dejte do trouby a pečte zhruba 40 minut nebo podle velikosti dýně. Pak dýni vyndejte a odstraňte alobal.

5

Rýži vložte do hrnce spolu s 300ml vody, se šafránem, kardamomem a česnekem, přiklopte a přiveďte k varu.

6

Pak ztlumte plamen na minimum a duste cca 15 minut, nebo až je rýže měkká. Vyjměte kardamom a slijte přebytečnou tekutinu, je-li jí příliš mnoho.

7

Zatímco se rýže vaří, osmahněte na troše olivového oleje cibuli a mleté maso. Osolte, opepřete.

8

Rýži dejte do mísy, přidejte rozinky, brusinky, římský kmín, mandle, pomerančovou kůru i šťávu a zamíchejte.

9

Vmíchejte maso, dosolte podle potřeby a znovu promíchejte.

10

Dýni naplňte směsí, přiklopte ji odříznutým vrškem jako pokličkou a vraťte do trouby.

11

Pečte dalších 20 minut, pak vyndejte, chvilku nechte stát a nakrojte.

12

Podávejte s řeckým jogurtem, drceným pepřem a bylinkami.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/11

Apetit magazín