Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Francouzský kohout na víně

Francouzský kohout na víně

4.1/5 Počet hodnocení: 31
Více než hodinu Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4582 kcal
Bílkoviny 405 g
Sacharidy 311 g
Tuky 147 g
Vláknina 13 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Abyste si maximálně pochutnali na tomhle lahodném klasickém francouzském pokrmu, použijte na vaření takové víno, jaké byste s chutí pili.

Suroviny

kuře 1,6 kg
sůl
pepř
mletý
olivový olej 2 PL
cibule 10 ks
drobné, vcelku
najemno
na jemno
vývar kuřecí 250 ml
tymián 2 snítky

Postup

1

Kuře opláchněte a svažte mu nožičky. Osolte, opepřete. Ve velkém kastrolu rozehřejte olej a kuře na něm ze všech stran opečte. Vyjměte a nechte stranou.

2

Do kastrolu vsypte cibulky vcelku a houby. Na středním plameni smažte pět minut dozlatova. Vyjměte a dejte stranou. Vsypte pokrájenou cibuli a slaninu, osmahněte dozlatova, zalijte brandy a odškrábněte přípečky.

3

Poprašte moukou, minutu zasmahněte, zalijte vývarem i vínem a důkladně promíchejte.

4

Vraťte kuře, celé cibulky a houby, přidejte bobkový list a ty­mián. Přikryjte a na mírném plameni hodinu duste.

5

Hotové kuře nechte chvíli odpočívat a pak podávejte naporcované a obložené cibulkami i houbami. Jako příloha poslouží čerstvá bageta, kterou vytřete každou kapku voňavé šťávy.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/2

Apetit magazín