Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Hodobóžová krůta s kaštanovou nádivkou
Hodobóžová krůta s kaštanovou nádivkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Hodobóžová krůta s kaštanovou nádivkou

5/5 Počet hodnocení: 2
Více než dvě hodiny Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8421 kcal
Bílkoviny 719 g
Sacharidy 563 g
Tuky 444 g
Vláknina 34 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Na Boží hod vánoční patří v poledne na slavnostní tabuli drůbež, a tak přichází pravý čas ochutnat naši přepychovou krůtí pečínku s kaštanovou nádivkou se šťouchanými bramborami a kapustičkami. Možná se v ten výjimečný den v roce dokonce stane vaší novou tradicí.

Suroviny

krůta 3 kg
odříznutá křídla a krk se hodí na podložení při pečení
sůl
pepř
čerstvě mletý
máslo 100 g
změklé
Na nádivku
nakrájená nadrobno
slanina 100 g
bílá, nakrájená na drobné kostičky nebo umletá
nebo vepřové – nasekané nadrobno nebo umleté
kaštany 200 g
vařené, nastrouhané či umleté v mlýnku na ořechy najemno (viz Něco navíc)
petrželka ½ hrsti
nadrobno nasekaná
vývar kuřecí 250 ml
nebo hovězí, studený
sůl
pepř
čerstvě mletý
Na šťouchané brambory
varný typ B, oškrábené a nakrájené na větší kusy
sůl
pepř
čerstvě mletý
nakrájená na nudličky
nakrájená nadrobno
jarní cibulka 2 ks
nakrájená netenko
Na kapustičky
olivový olej 2 PL
česnek 2 stroužky
nasekaný nadrobno
nakrájená na poloviny či na čtvrtky
nastrouhaná najemno z 1 citronu
sůl
pepř
čerstvě mletý

Postup

1

Den dopředu krůtu dočistěte, důkladně osušte papírovými utěrkami uvnitř i zvenčí a zvenku i zevnitř nasolte. Uložte do chladu.

2

Troubu předehřejte na 180°C. V pánvi opečte na másle cibuli a v míse ji promíchejte se slaninou a obojím masem. Pak vmíchejte kaštany a petrželku, podle potřeby a chuti zvlhčete vývarem, osolte
a opepřete. Nádivkou naplňte krůtu, stehna svažte kuchyňským provázkem. Pokud vám trocha nádivky přebývá, můžete ji opatrně nacpat pod kůži na prsou a stehnech. Ze všech stran pak krůtu rukama pomažte změklým máslem smíchaným se spoustou soli a pepře a prsy vzhůru ji položte do pekáče (můžete podložit křídly a krkem, máte-li je), mírně podlijte vodou, volně zakryjte alobalem a dejte péct. Počítejte, že to potrvá přibližně 3 hodiny. Podle potřeby občas dolijte vodu. Po první hodině pečení prvně odkryjte alobal a krůtu přelijte výpekem, pak v tom pokračujte zhruba každou půlhodinu, vždycky ale vraťte alobal zpátky. Teprve když je krůta skoro dopečená, odstraňte alobal, naposledy přelijte výpekem a dopečte dozlatova.

3

Mezitím dejte do hrnce brambory, zalijte studenou vodou, osolte, přiveďte k varu a povařte asi 20 minut doměkka. Slijte. V pánvi na másle rozškvařte slaninu, přidejte cibuli a opékejte asi 5 minut dozlatova. Zalijte smetanou, osolte a opepřete. Do brambor vmíchejte cibulovou směs a zlehka zpracujte šťouchadlem. Pak vmíchejte jarní cibulky. Udržujte teplé.

4

Těsně před podáváním rozpalte velkou hlubokou silnostěnnou pánev. Vlijte olej a krouživým pohybem ho rozlijte po pánvi. Vsypte česnek, jednou promíchejte a přisypte naráz všechny kapustičky. Za stálého míchání je opékejte asi 4 minuty, aby trochu zvláčněly, ale zároveň zůstaly křupavé a pěkně barevné. Vmíchejte citronovou kůru i šťávu. Za stálého míchání ještě asi půl minuty opékejte. Osolte, opepřete a co nejdříve podávejte.

5

Pečenou krůtu podávejte se šťouchanými bramborami a svěžími kapustičkami. Výpek můžete svařit a případně i zahustit, podávejte ho zvlášť v omáčníku či jiné vhodné nádobě.

NĚCO NAVÍC
Nejjednodušší je koupit kaštany předvařené. Bývají k dostání vakuované či mražené.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/12

Apetit magazín