Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Hovězí krk na paprice
Hovězí krk na paprice
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Hovězí krk na paprice

5/5 Počet hodnocení: 3
Více než hodinu Snadné Pro 5 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6111 kcal
Bílkoviny 312 g
Sacharidy 513 g
Tuky 304 g
Vláknina 31 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Na paprice nemusí být jenom slepice či kuře, oblíbená omáčka sluší i hovězímu. Recept na typické české „řeznické“ jídlo, postavené na mase a poctivé omáčce pro nás připravila řeznice Zita Švihelová z Naše maso. Loje není třeba se bát – pod hovězí je ideální a dodá jídlu plnou chuť.

Suroviny

Na maso
vyzrálý
sůl 20 g
+ na dochucení
paprika mletá uzená 1 PL
+ 1 lžička navíc do omáčky
+ 1 lžička navíc do omáčky
tymián sušený 1 ČL
tuk 100 g
hovězí lůj
kmín 1 ČL
celý
nakrájené nahrubo
česnek 4 stroužky
nakrájené na malé kousky
1 konzerva, v sezoně lze nahradit 500 g čerstvých, spařených a oloupaných rajčat
vývar hovězí 700 ml
chilli
nitky
petrželka
hladkolistá, na ozdobení
k podávání
Na kynuté houskové knedlíky
mouka pšeničná hrubá 425 g
+ na poprášení
sůl 10 g
+ na osolení vody
droždí čerstvé 10 g
mléko 300 ml
vlažné
starší, nakrájený na kostičky

Postup

1

Hovězí krk svažte do válečku a důkladně osolte. Smíchejte 1 lžíci uzené papriky se sladkou paprikou a tymiánem a maso v koření vyválejte. Pak v uzavřené nádobě nechte přes noc v chladu uležet, případně můžete maso zavakuovat.

2

Vyjměte maso z nádoby nebo vakua a nechte dojít pokojové teploty. Na pánvi rozehřejte trochu hovězího loje a opečte na něm maso dohněda ze všech stran a odložte do pekáčku, v němž budete maso dusit.

3

Připravte základ na omáčku. Přidejte na pánev od masa ještě trochu loje a rozpalte jej. Pak dno pánve lehce zasypte kmínem. Po minutě přidejte cibuli a opékejte ji do úplného zhnědnutí (nikoli však zčernání), když bude potřeba, podlijte troškou vody a nechte ji odpařit. Přidejte česnek a krátce jej opečte. Přisypte cukr a nechte jej zkaramelizovat, pak vsypte lžičku sladké a uzené papriky a krátce (zhruba 1 minutu) restujte, aby paprika nezhořkla. Přilijte konzervovaná rajčata, podlijte troškou vody a společně provařte. 

4

Přilijte omáčku k masu do pekáčku, podlijte hovězím vývarem a duste asi 3 hodiny v troubě na 160°C doměkka.

5

Mezitím připravte knedlíky. Do mísy od robota nasypte mouku a promíchejte ji se solí. Pak do mouky rozdrobte droždí, zalijte vlažným mlékem a nechte stát, aby droždí vzešlo. Přidejte žloutek, zapněte robot na nízké otáčky a nechte vypracovat těsto (nebo vypracujte vařečkou). Když se těsto odděluje od stěn nádoby, přidejte rohlík na kostičky a krátce zapracujte do těsta. Poprašte moukou, přikryjte mísu a nechte vykynout, trvá to 30–60 minut.

6

Vykynuté těsto vyklopte na moukou poprášenou pracovní desku, rozdělte na díly o 100 g. Vytvarujte malé šišky a nechte ještě krátce nakynout.

7

Ve velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu a knedlíky do ní vložte tak, aby plavaly. Vařte 15 minut, během vaření otáčejte. Pak vyjměte a okamžitě důkladně propíchejte, aby ze šišek odešla pára. 

8

Před koncem dušení vložte do trouby vedle na mřížku plod papriky a opečte, až na paprice naskáčou černé puchýřky. Pak vyjměte z trouby a vložte buď do sáčku, nebo uzavíratelné nádoby, aby se paprika zapařila.

9

Vyndejte pekáč s měkkým masem z trouby. Maso vyndejte a omáčku propasírujte, postavte na sporák a ještě ji o 1/3 zredukujte, aby byla hustší. Spařenou papriku oloupejte, nakrájejte na kostičky a přidejte do omáčky (případně můžete servírovat i zvlášť, pokud třeba máte stolovníky, kterým by v omáčce vadila). Vše ještě společně krátce povařte, podle chuti dosolte. Nakonec zašlehejte do omáčky máslo.

10

Podávejte se zakysanou smetanou, chilli nitkami podle chuti, lístky petrželky a knedlíky. Vhodnou přílohou jsou také těstoviny nebo dobrý chléb.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/3

Apetit magazín