Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Hovězí Stroganov (moderní pohled)
Hovězí Stroganov (moderní pohled)
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Hovězí Stroganov (moderní pohled)

4.6/5 Počet hodnocení: 14
Do hodiny Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1952 kcal
Bílkoviny 111 g
Sacharidy 27 g
Tuky 147 g
Vláknina 3 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Říká se mu také hovězí Stroganoff – podle francouzského boeuf Stroganoff – a bylo nazváno na počest některého z členů vlivného ruského šlechtického rodu Stroganovů. Tradičně se do ,stroganovu‘ přidává hořčice a/nebo rajský protlak. Nás zaujala verze ruského blogera s přezdívkou Andy Chef, jež vynechává obojí. Jako přílohu jsme však nezvolili široké nudle jako on, ale bramborovou kaši.

Suroviny

nízký, o pokojové teplotě (po vyjmutí z ledničky ho nechte odležet aspoň 30 minut)
žlutá vrstva kůry nastrouhaná najemno
sůl
pepř
čerstvě mletý
suché
olivový olej 2 PL
nakrájená nadrobno
česnek 2 stroužky
nakrájené nadrobno
nakrájené na svislé šestinky
15–18%
K podávání
kvašené okurky ve slaném nálevu
na ozdobení

Postup

1

Maso v celku o pokojové teplotě důkladně rozklepejte mezi dvěma kusy potravinářské fólie – pokud možno na tloušťku 1,5 cm. Citronovou kůru promíchejte v míse s troškou soli a pepře. Naklepané maso nakrájejte proti vláknu na nudličky silné maximálně 0,5 cm, čím tenčí, tím lepší. Nakrájené maso dejte do mísy s citronovou kůrou a důkladně promíchejte. Zakryjte a nechte 15 minut stát. Mezitím otevřete víno a nechte ho vydýchnout.

2

Na silnějším ohni rozehřejte v pánvi polovinu másla a polovinu olivového oleje. Opečte na nich cibuli a česnek, jakmile zesklovatí, vsypte houby. Opékejte dalších 5 minut a pak je přesuňte na talíř. 

3

Očistěte pánev, dejte do ní zbývající máslo i olivový olej, rozehřejte je a opékejte na nich za téměř stálého obracení maso, aby bylo pěkně zlatohnědé, ale nevysušte ho. Pokud nemáte dostatečně velkou pánev, opékejte po částech, aby se maso nezačalo dusit.

4

Až maso získá ,kůrku‘ ze všech stran, přidejte k němu odloženou houbovou směs. Opékejte ještě pár minut. Pak vlijte 100 ml bílého vína a nechte zprudka odpařit alkohol. Potom zmírněte oheň a čekejte, až omáčka začne mírně houstnout. Přidejte zakysanou smetanu a pořádně všechno promíchejte, ale už nevařte.

5

Podávejte s bramborovou kaší a okurkami, ozdobte koprem. Zapíjejte řádně vychlazeným zbylým vínem.

NĚCO NAVÍC
Za tradiční přílohu jsou považovány smažené bramborové klínky či hranolky nebo kaše, ale servíruje se i s těstovinami, rýží nebo pohankou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/11

Apetit magazín