Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Jablečné muffiny

Jablečné muffiny

Hodnocení receptu
3.8/5 Počet hodnocení: 193
Do hodiny Snadné Na cca 20 muffinů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4935 kcal
Bílkoviny 70 g
Sacharidy 596 g
Tuky 248 g
Vláknina 26 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Muffiny s jablky jsou zdravá sladká svačinka, která neomrzí. Díky nastrouhaným jablkům jsou úžasně vláčné a šťavnaté. Vydrží takové i několik dní – nikdy ovšem tak dlouho nevydrží, protože se po nich jen zapráší. Sušené ovoce a ořechy může střídat podle chuti a domácích zásob. Část mouky je možné nahradit ovesnými vločkami nebo strouhanými ořechy.

Suroviny

jablko 300 g
vejce 3 ks
třtinový cukr 300 g
rostlinný olej 200 ml
kypřicí prášek do pečiva 1 bal
sůl
rozinky 1 hrst
brusinky 1 hrst
lze vynechat
lískové oříšky 1 hrst
lze vynechat
nebo rozpuštěná čokoláda a nasekané ořechy na ozdobení

Postup

1

Jablka oloupeme, zbavíme jádřince a nastrouháme na hrubém struhadle. Pokud použijeme sladký typ jablek, můžeme je pokapat troškou citronové šťávy, aby byly výsledné muffiny svěžejší.

2

Opatrně oddělíme bílky a žloutky. Z bílků ušleháme tuhý sníh.

3

Žloutky utřeme s cukrem do pěny, přidáme olej a dobře zašleháme. Přidáme nastrouhaná jablka a rozinky, případně i sušené brusinky a lískové oříšky.

4

Do směsi přidáme mouku smíchanou s kypřicím práškem do pečiva, solí a skořicí.

5

Nakonec do směsi stěrkou lehce vmícháme ušlehaný sníh.

6

Těsto rozdělte do máslem vymazaných a hrubou moukou vysypaných nebo papírovými košíčky vyložených důlků muffinového plechu. Důlky plňte asi centrimetr pod okraj. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a upečte dozlatova. Bude to trvat cca 20 minut. 

7

Po upečení nechce vychladnout. Před podáváním můžete pocukrovat moučkovým cukrem nebo polít čokoládou a posypat nasenakými ořechy.

Ilustrační foto: Pexels.com

 
Autor: marcela.said

Apetit magazín