Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Jahodová bublanina
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.5/5 Počet hodnocení: 285
Více než hodinu Snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4576 kcal
Bílkoviny 110 g
Sacharidy 658 g
Tuky 157 g
Vláknina 25 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Voňavá vzpomínka na letní prázdniny – i tak by se poeticky dala nazvat jahodová bublanina. Upečte si klasický lahodný moučník se oblíbeným letním ovocem. Je rychlá, nadýchaná, zkrátka luxusní! Takhle zkrátka chutná bezstarostné léto. 

Suroviny

máslo 120 g
změklé + navíc na vymazání formy
vejce 4 ks
žloutky a bílky oddělené
mléko 400 ml
vlažné
sůl 1 špetka
kypřicí prášek do pečiva 1 bal
mouka pšeničná hrubá
na vysypání formy
jahody 500 g
zbavené stopek
na poprášení

Postup

1

Troubu předehřejte na 180 °C.

2

Máslo utřete v robotu s cukrem a žloutky do světlé pěny. 

3

Pak po částech přimíchejte vlažné mléko a prosátou mouku smíchanou s kypřicím práškem do pečiva.

4

Z bílků a špetky soli ušlehejte tuhý sníh a opatrně ho stěrkou vmíchejte do těsta.

5

Plech s vyšším okrajem, zapékací mísu či dortovou formu vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.

6

Vlejte polovinu těsta a poklaďte polovinou jahod, zalejte zbytkem těsta a poklaďte zbylými jahodami.

TIP REDAKCE
Když jahody obalíte ve dvou lžících hrubé mouky, nebudou se během pečení propadat do těsta.

7

Pečte zhruba 45 minut. Propečení otestujte zapíchnutím špejle do středu těsta. Pokud na ní neulpí syrové těsto či příliš vhlké drobky, je bublanina dopečená.

8

Nechte vychladnout a před podáváním pocukrujte moučkovým cukrem.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/6

Komentáře

26.07.2015 14:45

Na můj vkus příliš hutné těsto. Při pečení v dortové formě jen dusivá hmota s několika jahodami navrchu. Pokud bych ještě někdy pekla, tak určitě na hlubokém plechu, aby vrstva těsta byla nižší a ovoce více.

Apetit magazín