Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kalifornská rolka & nigiri suši
Kalifornská rolka & nigiri suši
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Kalifornská rolka & nigiri suši

5/5 Počet hodnocení: 3
Do hodiny Snadné Na 2 kalifornské rolky (8–10 kousků) a cca 20 nigiri

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4643 kcal
Bílkoviny 144 g
Sacharidy 886 g
Tuky 46 g
Vláknina 73 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Oblíbené japonské suši má mnoho podob. Obrácená rolka, kdy je rýže navrch a řasa uvnitř, se nazývá uramaki. Zvláštním druhem uramaki jsou kalifornské rolky, do kterých se dává avokádo a krabí maso. Nigiri suši jsou zase čisté bochánky rýže s plátkem ryby či avokáda nebo krevetou navrchu.

Suroviny

Na rýži
rýže suši 1 kg
rýžový ocet 100 ml
sůl 20 g
Na náplně
tuňák 100 g
syrový
losos 100 g
zralé
okurka 10 cm
majoránkový olej
japonská – k dostání v prodejnách s japonskými potravinami
sezamová semínka
směs bílých a černých semínek
Na dokončení
řasa nori 1 plátek
+ na převázání
zázvor nakládaný
sójová omáčka

Postup

1

Rýži propláchněte studenou vodou a promněte rukama. Proces opakujte, dokud z rýže nepoteče průzračná voda. Pak uvařte v rýžovaru podle návodu. Pokud nemáte rýžovar, vsypte propláchnutou rýži do hrnce, zalijte ji vodou (počítejte zhruba 1,5 hrnku vody na hrnek rýže), přiklopte pokličkou, přiveďte k varu, ztlumte teplotu na minimum a vařte 20–25 minut. Sundejte z plotny a nechte rýži přiklopenou ještě 10 minut dojít. Mezitím si připravte nálev: Smíchejte rýžový ocet, krupicový cukr a sůl, až se cukr a sůl rozpustí. Rýži přesuňte do cedrové nebo skleněné mísy, přelijte přes ni nálev a co nejrychleji ji zchlaďte na tělesnou teplotu, tedy 36–37°C. V Japonsku je osvědčený způsob překlápění rýže vařečkou a foukáním elektrickým větrákem či ovíváním rýže vějířem (pomůže i kus tvrdého kartonu).

2

Ryby nakrájejte přes vlákno na úhledné špalíčky – na hosomaki budou tlusté zhruba 1 cm, na uramaki je udělejte o něco tenčí. 

3

Avokádo rozpulte, zbavte pecky, nakrájejte na třetiny a ty přepulte. Jednotlivé dílky oloupejte a nakrájejte na tři plátky. 

4

Okurku krájejte na špalíky o délce cca 8–10 cm. Jednotlivé špalíky krájejte velkým plochým nožem kolem dokola na tenký pás, jako když se snažíte nožem oloupat jablko a mít při tom slupku v jednom kuse, jen s tím rozdílem, že neoloupete pouze slupku, ale nožem dojedete až k semínkům (ta vyhoďte). Vzniklý dlouhý tenký plát rozložte na podložku a nožem nakrájejte na tenké nudličky. (Podobným způsobem můžete krájet i bílou ředkev daikon.)

5

Na každou kalifornskou rolku budete potřebovat cca 70–80 g náplně a 110 g hotové rýže. Dále 1/2 plátu řasy nori, majonézu, 15–20 g krabího masa, osminku avokáda a směs sezamových semínek.

6

Na řasu naneste rýži a posypte ji sezamovými semínky. Řasu obraťte rýží dolů, doprostřed řasy naneste pruh majonézy a na ni vyskládejte náplň: avokádo, tenké nudličky okurky a krabí maso. Zarolujte a nakrájejte.

7

Na nigiri zformujte z rýže 4 cm podlouhlé bochánky a na ně naneste trochu wasabi. Pak na každý položte plátek lososa nebo tuňáka. Tuňáka možno převázat proužkem řasy. Podávejte se sójovou omáčkou, wasabi a nakládaným zázvorem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/1

Apetit magazín