Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.1/5 Počet hodnocení: 28
Více než hodinu Snadné Na 2 malé zavařovací sklenice

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4056 kcal
Bílkoviny 18 g
Sacharidy 979 g
Tuky 3 g
Vláknina 15 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dá říz sladkému i slanému. Ne v každém obchodě ho mají, tak si ho vyrobte sami! Beztak je domácí kandovaný zázvor a sirup lepší.

Suroviny

zázvor (čerstvý) 750 g
čerstvý
3 hrnky o objemu 250 ml
kukuřičný sirup 250 ml
bez kůry, na plátky, bez pecek

Postup

1

Zázvor oloupejte. Snažte se, aby oloupaná slupka byla co nejtenčí, protože právě pod ní je zázvor nejšťavnatější. Zázvor pak nakrájejte na stejně velké nudličky silné jako sirky, ale o poloviční délce – nic pro netrpělivce.

2

Zázvorové nudličky nasypte do širokého hrnce (který v příštích třech dnech nebudete potřebovat). Zalijte je vodou tak, aby byly ponořené. Povařte 20 minut, pak přisypte třetinu cukru a počkejte, až se zcela rozpustí. Zakryjte a nechte uležet přes noc – jestli to bude na sporáku nebo v lednici, není podstatné.

3

Druhý den přiveďte obsah hrnce k varu a nechte čtvrt hodiny bublat na mírném ohni. Pak přidejte citron a kukuřičný sirup. Směs vařte bez pokličky čtvrt hodiny. Zakryjte a nechte přes noc odležet.

4

Třetí den přiveďte zázvor zase k varu, přisypte druhou třetinu cukru a nechte půl hodiny bublat na mírném plameni. Pak přisypte poslední třetinu cukru, a až se rozpustí, stáhněte z plamene. Nechte odležet přes noc.

5

Poslední den kandovaný zázvor v sirupu jen zahřejte a horký nalijte do sklenic. Pokud chcete uložit zázvor a sirup zvlášť, použijte cedník a trychtýř. Uchovávejte v tmavé spíži.

TIPY & TRIKY

  • S krájením tenounkých nudliček je opravdu dost práce, ta má ale svůj smysl. Příliš velkými kusy zázvoru by špatně prostupoval cukerný roztok. Cukr je totiž konzervant, a kdybyste kousky ponechali velké, nedostal by se až doprostřed, a zázvor by tak nebyl trvanlivý. Správně kandovaný zázvor vydrží ve skleničce minimálně rok.
     
  • Místo kukuřičného sirupu se nám osvědčil i zlatý sirup. Je to částečně invertovaný cukr konzistence řidšího medu, který má tu výbornou vlastnost, že zpětně krystalizuje jen velmi pomalu. Koupíte ho v Tescu nebo v Marks & Spencer za cenu kolem 30 korun.
     
  • Zázvorový sirup se hlavně v anglosaských zemích hojně používá na moučníky nebo třeba na zmrzlinové poháry a plněné palačinky, v německy mluvících zemích zas najdete kandovaný zázvor v celé řadě vánočního cukroví. Také se jím například obkládá slavnostní šunka.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/3

Komentáře

06.10.2015 22:40

Díky zlatému sirupu nebude zázvorový sirup tak rychle zpětně krystalizovat. Vařím ho už několik let jen s cukrem a vypije se rychleji, než se objeví první krystalky:-)

16.02.2015 19:59

Kandovaný zázvor, ve kterém se používá kukuřičný sirup. Nevíte někdo proč se používá? K čemu je tam dobrý? Je v tom vaření nutný? Dá se něčím nahradit? V receptu je zmíněn zlatý sirup, ale nikde se o něm nemohu nic dozvědět?
Děkuji za odpověď
Standa

05.10.2015 16:14

Dobrý den Stanislave, zlatý sirup je částečně invertovaný cukr, který koupíte např. v Tescu nebo v Marks & Spencer. Více viz recept.

Apetit magazín