Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kapustová polévka s klobásou
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.8/5 Počet hodnocení: 37
Do 50 minut Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2369 kcal
Bílkoviny 64 g
Sacharidy 201 g
Tuky 141 g
Vláknina 2 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kapustová polévka s klobásou s přehledem vydá i za hlavní jídlo a zahřeje na těle i na duši. Obzvlášť si ji vychutnáte v podzimních a zimních měsících, kdy je hlavní sezóna kapusty. Vyzkoušejte rychlý recept na zeleninovou polévku jak od babičky, kterou zvládnou uvařit i začátečníci.

Suroviny

na nudličky
větší, nakrájená nadrobno
na kostičky
česnek 3 stroužky
kapusta 400 g
vývar 1,25 l
masový či zeleninový
jíška
viz Něco navíc v postupu
sůl a pepř
kmín ¼ ČL
drcený
majoránka (drhnutá) 2 PL
nasekaná, nebo oregano
petrželka 2 PL
nasekaná
na půlkolečka
k podávání

Postup

1

V polévkovém hrnci rozpusťte polovinu sádla, vsypte slaninu, rozškvařte ji, vsypte cibuli a opečte dorůžova.

2

Přidejte nakrájené brambory a 2 nakrájené stroužky česneku a chvíli je opékejte. Přidejte tmavé vnější listy kapusty, nakrájené na nudličky.

3

Zalijte vývarem či vodou, chcete-li, vmíchejte jíšku (viz Něco navíc), osolte, opepřete, okmínujte a prošlehejte. Přiveďte k varu a vařte, dokud brambory nezměknou, asi 10–15 minut.

4

Měkké brambory rozmačkejte šťouchadlem – nebo jen jejich část –, polévku zjemněte smetanou, přidejte nakrájenou zbylou kapustu a ještě povařte, aby kapusta zkřehla.

5

Nakonec polévku dochuťte zbylým česnekem utřeným se špetkou soli a majoránkou a/nebo oreganem. Podávejte ozdobené nasekanou petrželkou, s půlkolečky klobásy opečené na zbylém sádle a s chlebem. 

NĚCO NAVÍC
Pokud budete zahušťovat moukou, osmahněte ji vzlášť na polovině másla a poté vmíchejte tuto jíšku do polévky. Prošlehejte a 15–20 minut provařte.  

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/10

Komentáře

15.03.2017 12:20

je luxusní :)

Apetit magazín