Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Klasické crème brûlée
ZDROJ: Max Griss/Unsplash
sdílet:
4.2/5 Počet hodnocení: 45
Více než hodinu Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2573 kcal
Bílkoviny 75 g
Sacharidy 98 g
Tuky 203 g
Vláknina 29 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Při přípravě klasického crème brûlée můžete narazit na několik zádrhelů. S dobrým receptem a kvalitními surovinami ho ovšem zvládnete připravit tak dokonale, že by před vaším umem smekl klobouk i francouzský mistr cukrář. 

Suroviny

mléko 100 ml
plnotučné
vejce 5 ks
velká
+ trocha na poprášení

Postup

1

Předehřejte troubu na 180 °C; horkovzdušnou na 160 °C; plynovou na stupeň 4. Čtyři formičky o objemu 180 ml vložte do aspoň 8 cm hlubokého pekáče, abyste je mohli v troubě snadno překrýt plechem.

2

Do středně velkého hrnce nalijte mléko se šlehačkou. Přidejte vyškrabanou vanilkovou dřeň i lusk a krém odstavte.

3

Žloutky a cukr vložte do mísy a ručním mixérem je minutu šlehejte, až zesvětlají a nabydou. Hrnec s krémem postavte nad střední plamen, a jakmile uvidíte první bublinky na okrajích, sejměte směs z plotny.

4

Za stálého míchání drátěnou metlou nalijte horký krém na ušlehané žloutky. Nad velkou mísu nebo džbán (z něj se líp nalévá) dejte jemný cedník či síto a horkou směs jím prolijte. Vanilková semínka, která v něm uvíznou, sítem nakonec protlačte. Lžící sesbírejte z povrchu směsi všechnu světlou pěnu (bude to několik lžic) a vyhoďte ji. Směs promíchejte.

5

Do pekáče napusťte horkou vodu z kohoutku; měla by sahat asi 1,5 cm pod okraj formiček. Ty pak až po okraj naplňte hrokým krémem – poslední trošku je šikovnější doplnit lžící.

6

Vložte pekáč do trouby a překryjte ho pečicím plechem tak, aby úplně zakrýval formičky, ale ne celý pekáč – na jedné straně nechte prostor, aby vzduch mohl cirkulovat. Pečte 30–35 minut, dokud směs trochu neztuhne. Pro kontrolu vyjměte plech: hotový krém se uprostřed trochu třese.

7

Formičky vyjměte z pekáče (vezměte si na to rukavice) a jen na několik minut je postavte na drátěnou podložku, aby ochladly. Následně je uložte do chladničky, kde vychladnou úplně – můžete je tam nechat i přes noc, aniž byste ohrozili strukturu krému.

8

Před podáváním otřete okraje formiček, na každou nasypte půl lžičky cukru; stejnou lžičkou ho poté rozetřete po krému, aby vznikla jednolitá vrstva. Navlhčete ji trochou vody (nejlíp to jde rozprašovačem na květiny), aby se cukr začal rozpouštět.

9

Poté ho zkaramelizujte speciální nebo kutilskou horkovzdušnou pistolí tak, že jí nad dezertem kroužíte, dokud nevznikne tuhá cukrová krusta. Pak už můžete podávat!

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/10

Komentáře

09.04.2010 16:04
Je to úžasná lahůdka! Pro zkaramelizování povrchu jsem sice použila gril, ale dezertu to vůbec neubralo na půvabu. Při podávání doplňuji sladký krém pikantnějším ovocem - například rybízem. Posledně jsem k doplnění vytvořila malinovou "omáčku" (svařené maliny s cukrem a citronovou šťávou) - byl to úspěch! :)
22.02.2010 00:35
Kuchyňskou "letlampu" či pistoli nemusíte shánět v drahé la Vecchia Bottega, v Makru ji máte za polovic. Cca 600 CZK.
10.01.2008 17:10
Pokud nemáte pistolku na opalování, stačí rozpálit v troubě grill (tzn. jen horní ohřev) a misky zasipané cukrem pod něj na chvíli vložit. Opatrně si je hlídejte, protože karamel se může rychle začít pálit..
15.04.2008 15:29
I já jsem několikrát zkoušela bez pistolky a jde to, sice to není až tak úplně krásně hnědoučké, jako na obrázku, ale i tak to chutná:)
30.08.2007 19:44
Recept se nachází v č.10/04, str.69

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...