Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Klasický steak ze svíčkové
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.7/5 Počet hodnocení: 59
Do 20 minut Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 672 kcal
Bílkoviny 120 g
Sacharidy 0 g
Tuky 24 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Klasický steak ze svíčkové se vyznačuje svou rychlou přípravou, kterou prý vymysleli honáci dobytka v Texasu; rozhodně ji přivedli k dokonalosti. Pravá svíčková je nejvybranější kousek masa. Chce pevnou ruku kovboje a znalost správného stupně propečení – i s tím vám v postupu poradíte. Recept na dokonalý steak ze svíčkové zvládnete jak mistři kuchaři!

Suroviny

slanina plátky
na obtočení steaků
sůl
hrubá
pepř barevný
čerstvě drcený
rostlinný olej
na opékání

Postup

1

Ze svíčkové nakrájete steaky vysoké asi pět centimetrů a rukou je naklepejte. Pak je upravte do kulatého tvaru, ovažte plátkem slaniny a posyp­te solí a drceným pepřem.

2

Těžkou, případně grilovací pánev jen lehce potřete olejem a pořádně ji rozpalte. Zprudka opečte biftek, minutu z každé strany. Po této době budete mít krvavý steak. Pokud snížíte plamen a přidáte tři minuty z každé strany, dojdete ke stupni ‚medium rare – pod pevnou vrstvou se skrývá růžové jádro. Po čtyřech minutách z každé strany už by měly být steaky zcela propečené.

3

Vyjměte je z pánve a nechte asi pět minut odpočívat.

V soli Místo oleje rozpalte v pánvi vrstvičku soli, a až začne hnědnout, vložte steaky. Další postup zůstává stejný.

Pod tlakem Dejte k sobě prostředníček a palec jedné ruky a hmatem druhé otestujte vytvořený kožní záhyb – stejný je na omak i krvavý steak. Středně propečený tlakově odpovídá hřbetu ruky mezi ukazováčkem a palcem, propečený máte pod kloubem palce.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/4

Apetit magazín