Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Koláč s kokosovým krémem a tropickým ovocem
Koláč s kokosovým krémem a tropickým ovocem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Koláč s kokosovým krémem a tropickým ovocem

5/5 Počet hodnocení: 3
Více než hodinu Pro zkušené Na formu cca 23 cm

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6265 kcal
Bílkoviny 191 g
Sacharidy 282 g
Tuky 477 g
Vláknina 29 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Hebká náplň vonící po kokosu, svěží ovoce... Takhle si představujeme sladký kousek tropického ráje. Dejte si kousek a možná uslyšíte i šumění palem a moře. 

Suroviny

Na těsto
+ na poprášení
máslo 125 g
vychlazené, na kostičky
vejce 1 ks
rozdělené na žloutek a bílek
Na krém a dokončení
vanilková pasta 1 ČL
kokosový
exotické ovoce
zralé, na ozdobení – např. kaki, kiwi, karambola, mango, granátové jablko...

Postup

1

Mouku a cukr promíchejte ve velké míse metlou. Přidejte máslo a prsty rychle zpracujte do konzistence drobenky. Vlijte žloutek a mléko a rychle spojte do těsta. Zformujte těsto do tvaru disku, zabalte do potravinářské fólie a uložte na 30 minut do chladu.

2

Rozehřejte troubu na 200°C. Vychlazené těsto rozválejte na moukou poprášené pracovní ploše a přeneste do koláčové formy o průměru 23 cm, vytvarujte okraje. Dno propíchejte vidličkou a dejte znovu do chladu na 15 minut.

3

Položte na těsto pečicí papír a zatižte jej (např. fazolemi na pečení). Pečte 20 minut, pak vytáhněte z trouby, sundejte papír i zátěž. Potřete dno korpusu zbylým bílkem (našlehejte jej trochu vidličkou) a vraťte na 10 minut do trouby. Pak vyjměte a snižte teplotu na 150°C. Zkontrolujte, zda dno nemá trhlinky – pokud ano, vyspravte je kousky z odřezků syrového těsta, jinak by náplň vytékala a rozmáčela korpus. 

4

Na krém zlehka prošlehejte žloutky s cukrem. Smetanu a kokosové mléko zahřejte v rendlíku těsně pod bod varu. Přidejte vanilkovou pastu a za stálého šlehání vlijte pomalým praménkem do žloutků – krém by měl být hladký. Přelijte krém do nádoby s hubičkou (pokud se žloutky lehce srazily, použijte jemné sítko) . Vmíchejte likér a seberte lžící z povrchu případnou pěnu.

5

Nalijte krém do předpečeného korpusu a vraťte do trouby – pokud by se vám s korpusem s tekutou náplní špatně manipulovalo, nalijte nejdříve polovinu krému, vložte do trouby a teprve v troubě na povytažené mřížce dolijte . Překryjte velmi volně alobalem a dejte pozor, aby se nepřilepil na náplň.

6

Pečte přibližně 30 minut zakryté a poté odstraňte alobal a pečte zhruba dalších 10–15 minut, dokud povrch krému nezpevní. Střed by měl být stále trochu třaslavý (ovšem ne tekutý – podobně jako cheesecake).

7

Nechte koláč zcela vychladnout ve formě na mřížce. Pak posypte kokosem. Ovoce nakrájejte na plátky, vyskládejte na koláč a poházejte semínky granátového jablka.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/2

Apetit magazín