Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Košíčky s vanilkovým krémem
Košíčky s vanilkovým krémem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Košíčky s vanilkovým krémem

4/5 Počet hodnocení: 8
Více než hodinu Snadné 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4754 kcal
Bílkoviny 100 g
Sacharidy 551 g
Tuky 224 g
Vláknina 61 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Efektní karamelové ,střepy‘ (nebojte se, vyrobíte je raz dva) dodají vanilkovému košíčku netradiční příchuť – a navíc vypadají tak luxusně a exoticky...

Suroviny

máslo 110 g
vychlazené, na kousky
tuk
na vymazáni formiček
vejce 1 ks
Na krém
mléko 300 ml
škrob 20 g
smetana 140 ml
Na karamel

Postup

1

Z mouky, másla a cukru vypracujte prsty nebo příborovým nožem směs podobnou drobence. Přidejte vejce a míchejte, dokud se směs nespojí v těsto (nehněťte ho ale příliš dlouho, aby zůstalo vláčné).

2

Vzniklou kouli zabalte do potravinové fólie a dejte aspoň na půl hodiny do chladničky.

3

Troubu předehřejte na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C. Vložte do ní plech.

4

Vychlazené těsto rozdělte na osm dílů, a ty vyválejte na pomoučeném válu. Jednotlivé díly pak vložte do vymazaných košíčkových formiček a prsty je pěkně vymačkejte do zvlněných okrajů; přečnívající okraje odstraňte pomocí nože.

5

Dno těsta propíchejte vidličkou, překryjte kolečky pečicího papíru a pro zatížení na něj vsypte trochu suchých fazolí. Na rozpálený plech položte formičky a čtvrt hodiny pečte.

6

Pak opatrně odstraňte papír a pečte těsto ještě čtyři až pět minut, až je jemně zlatavé. Vyjměte z trouby a nechte vychladnout.

7

Připravte si vanilkový krém. Žloutky, cukr a trochu mléka šlehejte dvě až tři minuty, aby vznikla nadýchaná a hladká směs. Pak do ní vmíchejte mouku a škrob.

8

Zbylé mléko vlijte do kastrůlku, přidejte vanilková semínka a uveďte do varu.

9

Přilijte vaječnou směs a míchejte; zpočátku se tvoří hrudky, ale žádné obavy, mícháním zmizí. Hotový krém přelijte do misky, zakryjte fólií, aby se nevytvořil škraloup, a nechte vychladnout. Poté do krému postupně zašlehejte smetanu.

10

Karamelové střípky: Plech mírně vymažte olejem. Do kastrolu se silným dnem dejte cukr, čtyři lžíce vody a na mírném plameni míchejte, až se cukr rozpustí. Zesilte plamen a bez míchání vařte pět minut. Když směs zezlátne, vlijte ji na plech, nechte ztuhnout a pak válečkem rozbijte na ‚střepy‘.

11

Košíčky naplňte vanilkovým krémem (nejlíp to jde pomocí cukrářského sáčku), ozdobte karamelovými střípky a trochu pocukrujte.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/2

Komentáře

31.08.2007 10:54
Recept se nachází v č.2/05, str.73

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...