Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kuře v rozmarýnovo-houbové omáčce
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.9/5 Počet hodnocení: 14
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4–5 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1986 kcal
Bílkoviny 84 g
Sacharidy 18 g
Tuky 173 g
Vláknina 2 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jemné kuře si přímo říká o výraznější doprovod. Smetanová omáčka s houbami a voňavým rozmarýnem je přesně to pravé! Pozor, úspěch téhle hitovky stojí a padá s kvalitou kuřete, investujte do farmářského či bio.

Suroviny

rozpůlená v kloubu nebo 500–750 g kuřecích horních stehen nebo paliček
sůl
pepř
čerstvě mletý
olivový olej 3 PL
drobné hnědé, větší rozpůlené či na plátky
rozmarýn 1 snítka
lístky odrhnuté
česnek 3 stroužky
nadrobno
hořčice dijonská ½ ČL
italské bylinky ¼ ČL
vývar kuřecí 60 ml
nebo suché sherry
30–31%
rozmarýn
kvítky (nemusí být) + na ozdobení
petrželka
+ na ozdobení

Postup

1

Kuřecí díly ze všech stran osolte a opepřete. Ve velké hlubší pánvi na silnějším ohni rozehřejte olej a opečte je na něm z obou stran pěkně dozlatova. Bude to trvat cca 10–15 minut. Pak kuřecí díly přesuňte na talíř a z pánve slijte přebytečný tuk tak, aby v ní zbylo cca 50 ml (maximálně 4 lžíce).

2

Pak vsypte žampiony a rozmarýn, opékejte 5–6 minut za občasného míchání, až houby pustí vodu a ta se zase odpaří. Houby a rozmarýn vyjměte a dejte stranou, tuk nechte v pánvi.

3

Do pánve přidejte česnek, nechte rozvonět, vmíchejte hořčici, italské bylinky a vývar či sherry, přiveďte k varu a nechte minutu bublat. Vložte opečené kuřecí díly, přiklopte a duste cca 25 minut. Poté vsypte připravené houby s rozmarýnem a duste ještě 5–10 minut. Následně zmírněte oheň, vlijte smetanu a po dosažení varu (pozor, aby nebyl příliš prudký!) vařte ještě 3–5 minut, aby bylo maso uvnitř hotové a omáčka mírně zhoustla. 

4

Dosolte a opepřete. Podávejte ozdobené kvítky rozmarýnu a petrželkou.

NĚCO NAVÍC
Vhodná příloha: bramborové noky či šišky, těstoviny, popřípadě vařené nové brambory.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/7

Apetit magazín