Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.2/5 Počet hodnocení: 20
Do 10 minut Velmi snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2075 kcal
Bílkoviny 81 g
Sacharidy 258 g
Tuky 74 g
Vláknina 19 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Poctivý vývar

Suroviny

kuře 1 ks
lze nahradit 4-5 skelety
mrkev 2 ks
celer ¼ ks
petržel 1 ks
i se slupkou
česnek 1 stroužek
pepř mletý 8 kulička
nové koření 6 kulička
sůl
pepř
čerstvě mletý
petrželka 1 hrst
nasekaná
Na nočky
vejce 2 ks
petrželka 1 hrst
nasekaná nahrubo

Postup

1

Kuře rozdělte na čtvrtky (použijete-li kuřecí skelety, nasekejte je na menší kusy), vložte do hrnce, přidejte očištěnou zeleninu v celku, oloupaný česnek a rozpůlenou cibuli i se slupkou (dá polévce barvu).

2

Zalijte 2 litry studené vody a přiveďte k varu. Vařte 5 minut a seberte pěnu.

3

Přidejte koření, mírně osolte a ztlumte plamen. Těsně pod bodem varu "vařte" tak dlouho, až zelenina změkne.

4

Pak ji vyjměte, nechte vychladnout a potom nakrájejte na kostičky. Vývar vařte ještě 1,5–2 hodiny. Přeceďte, maso oberte a pokrájejte na kousky.

5

Na nočky do vlažného mléka s rozpuštěným máslem zašlehejte vejce a petrželku, osolte a přisypte krupici. Umíchejte hladké těsto a nechte ho 15 minut odpočinout.

6

Z pevného těsta tvarujte lžící noky, které vařte cca 7 minut ve vroucí osolené vodě, dokud nevyplavou.

7

Vyberte je děrovanou sběračkou a omastěte máslem, aby se neslepily. Hotový vývar dochuťte solí a pepřem, vsypte zeleninu, maso, nočky a nasekanou čerstvou petrželku.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/10

Apetit magazín