Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kůzlečí maso po malajsku
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 3
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5311 kcal
Bílkoviny 261 g
Sacharidy 421 g
Tuky 286 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Na jaře se objevuje čerstvé kůzlečí maso a po celý rok se dá sehnat mražené. K české velikonoční klasice patří kůzlečí řízky v trojobalu, my jsme se tentokrát vydali cestou exotiky a zvolili malajskou úpravu. Množství chilli papriček v kořenicí pastě přizpůsobte svým chuťovým preferencím. My jsme použili maximální množství, tedy tři, a jídlo bylo hodně pálivé, což ale ladilo s jemnými ostatními chuťovými tóny.

Suroviny

nakrájené na cca 7cm kousky
rýžový olej 4 PL
nebo aašídový či olivový
tamarindová pasta 2 ČL
citronová tráva 4 ks
jen spodní třetina, zbavená vnějších vrstev, vnitřek podrcený
husté
třtinový cukr ½ ČL
tmavý
sůl 1 ČL
Na kořenicí směs k odležení masa
chilli sušené 2 ČL
třtinový cukr 1 PL
tmavý
sůl ½ ČL
Na kořenicí pastu
kešú 4 ks
zázvor (čerstvý) 3 cm
oloupaný a nakrájený na plátky
česnek 4 stroužky
rozpůlené
červené, 1–3 kusy podle chuti, nakrájené na kolečka
malé, kulaté, rozpůlené (nebo 2 větší banánové šalotky)
rýžový olej
nebo arašídový či olivový
K podávání
rýže dušená
dlouhozrnná (např. jasmínová)
kešú
nasekané, nasucho opražené
nakrájená na tenká kolečka
koriandr čerstvý
na ozdobení

Postup

1

V míse promíchejte všechny suroviny na kořenicí směs a důkladně ji vmasírujte do masa. Odložte do chladu na 1 hodinu. Mezitím v mixéru, sekáčku nebo hmoždíři rozmělněte všechny přísady na kořenicí pastu, podle potřeby postupně přilijte trošku oleje. Odložte stranou.

2

Až bude maso odleželé, rozehřejte na středním ohni ve velké hluboké pánvi či v širokém kastrolu 2 lžíce oleje. Opečte na něm maso ze všech stran dozlatova (nebo tak, aby se zabarvilo, ale nepřipálilo), vyjměte a dejte stranou. Pak opékejte na zbývajících 2 lžících oleje za stálého promíchávání kořenicí pastu, aby se rozvoněla (3–5 minut). Přidejte tamarindovou pastu a citronovou trávu a opékejte další 3 minuty. Pak vlijte 200 ml vody a míchejte ještě 3 minuty. Přidejte opečené maso, kokosové mléko, cukr a sůl. Přiveďte k mírnému varu a duste našikmo přiklopené cca 1–1,5 hodiny do změknutí masa, podle potřeby přilijte trochu vody.

3

Podávejte v miskách či hlubších talířích přelité přes rýži ozdobené nasekanými oříšky, šalotkou a koriandrem podle chuti.

NĚCO NAVÍC
Pokud nemáte v dosahu kůzlečí maso, zkuste stejným způsobem připravit jehněčí kýtu či plec anebo vykostěné krůtí stehno.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/4

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...