Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kynuté jemné a vláčné buchty bez lepku
Kynuté jemné a vláčné buchty bez lepku
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Kynuté jemné a vláčné buchty bez lepku

3.7/5 Počet hodnocení: 42
Více než hodinu Pro zkušené Na cca 12–14 kusů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5263 kcal
Bílkoviny 61 g
Sacharidy 877 g
Tuky 182 g
Vláknina 54 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Bezlepkové kynuté buchty, které nerozeznáte od klasických? Ano! Jediné, co potřebujete, je fantastické kynuté těsto, o kterém byste po prvním ochutnání v žádném případě neřekli, že je bezlepkové. Navíc z něj klidně můžete připravit nejen buchty, ale také umotat vánočku, skořicové šneky či makový nebo ořechový závin.

Suroviny

droždí čerstvé 20 g
mléko 100 ml
vlažné
Na těsto
mouka bezlepková 450 g
Schär Mix B
najemno nastrouhaná
sůl 1 špetka
kypřicí prášek do pečiva 5 g
bez lepku
mléko 250 ml
rum 1 PL
tuzemák
majonéza 100 g
nebo její rostlinná alternativa, o pokojové teplotě
rozpuštěné, na vymazání formy (nebo rostlinný margarín Alsan)
Na náplň
mák mletý 150 g
mléko 100 ml
horké
rum 1 PL
tuzemák
mletá
švestková povidla 2 PL
nebo meruňkový džem
nebo podle chuti
Na potření a dokončení
nebo rostlinný margarín Alsan
rum 2 PL
tuzemák
meruňkový džem 1 PL
na pocukrování

Postup

1

Droždí rozdrobte do vlažného mléka v hrnku, přidejte cukr, promíchejte a na teplém místě nechte vzejít kvásek.

2

V míse (můžete použít i robot) promíchejte mouku, citronovou kůru, sůl a kypřicí prášek. V kastrůlku zahřejte mléko s tuzemákem, krupicovým a vanilkovým cukrem, promíchejte, aby se cukry rozpustily, a nechte zchladnout na cca 30°C. Poté do směsi zašlehejte vidličkou majonézu.

3

Tekutinu přilijte k moučné směsi a uhněťte polotuhé, vláčné, lepivé těsto. Mísu zakryjte víkem nebo přetáhněte potravinovou fólií a nechte těsto kynout cca 45 minut na teplém místě nebo lépe 4 hodiny v lednici.

4

Připravte si náplň. Mák v rendlíku přelijte horkým mlékem, přidejte tuzemák, skořici a krátce povařte. Vmíchejte povidla nebo džem, oba cukry a nechte vychladnout.

5

Troubu předehřejte na 210 °C. Pečicí nádobu vymažte tukem. Těsto rozdělte na 12–14 kousků, z každého vytvarujte v dlani nebo na pomoučněné ploše placičku,
do středu dejte cca 2 lžičky makové nápl- ně a zabalte. Buchty skládejte do pekáčku spoji dospodu, ponechte mezi nimi cca 1cm volného místa z každé strany. Nechte je asi 20 minut dokynout. V misce promíchejte rozpuštěný tuk, tuzemák a meruňkový džem a buchty směsí potřete.

6

Pečte cca 15 minut při 210°C s párou, pak snižte teplotu na 180°C a dopékejte bez páry cca 15 minut. Pokud se buchty připékají, zakryjte je alobalem. Nechte je zchladnout v pečicí nádobě 10 minut na mřížce, poté je vyjměte a nechte na mřížce volně vychladnout. Nakonec je pocukrujte.

NĚCO NAVÍC
Oproti klasickým buchtám se ty bezlepkové před pečením nenamáčejí hojně v másle, mohly by se srazit, nasáknout tukem a nebudou dobré.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/4

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...