Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kynutý rebarborový koláč s drobenkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.3/5 Počet hodnocení: 148
Do dvou hodin Velmi snadné Na 2 koláče

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6149 kcal
Bílkoviny 122 g
Sacharidy 886 g
Tuky 230 g
Vláknina 36 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nenápadná zelenina původem z Tibetu dá vašim pokrmům pikantní nakyslou chuť a překrásnou růžovou barvu. Kynutý rebarborový koláč s drobenkou patří mezi klasické koláče, které si své místo na výsluní drží už po dlouhé generace. Od dubna do června je hlavní sklizeň rebarbory, proto ji nepromeškejte!

Náš tip: Jak na rebarboru?

 
Skryt pre seznam

Suroviny

rozpuštěné, zchladlé, + na plech
vejce 1 ks
na potření okrajů
mléko 250 ml
polotučné
z 1 biocitronu
sůl 1 ČL
až 600 g, oloupaná a nakrájená na kostičky
Na drobenku
mouka pšeničná hrubá 140 g
máslo 100 g
na kousky

Postup

1

Mouku nasypte do větší mísy, uprostřed udělejte důlek, do něj vlijte trochu vlažného mléka, přisypte polovinu cukru a rozdrobte droždí.

2

Nechte zhruba deset minut stát, aby vzešel kvásek.

3

Pak přidejte žloutky, máslo, zbytek cukru, citronovou kůru, sůl a postupně přilévejte zbytek mléka.

4

Zadělejte těsto – nejprve ho míchejte vařečkou, až přestane lepit, můžete ho zpracovat rukama.

5

Nechte až dvě hodiny kynout, aby zdvojnásobilo svůj objem.

6

Předehřejte troubu na 170 °C. Dva plechy vymažte máslem.

7

Na každý dejte polovinu těsta a rukama (nejlépe to jde hranou dlaně) ho roztáhněte po celé ploše.

8

Koláče posypte rebarborou a poprašte vanilkovým cukrem.

9

Na drobenku dejte do misky máslo, posypte ho moukou a cukrem a rychle prsty zpracujte.

10

Drobenkou pak posypte koláče. Jejich okraje potřete rozšlehaným vejcem.

11

Pečte zhruba dvacet minut nebo dokud okraje koláčů nezezlátnou.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/5

Komentáře

27.06.2019 22:25

Byl vyborny, ne preslazeny, akorat. Nemela jsem drozdi ale s kypricim praskem to take slo. Testo se mi pak veslo na jeden plech misto dvou jak je uvedeno v receptu.

23.04.2017 09:30

Koláč je výborný, ale potrebovala jsem dvojnasobne mnozstvi rebarbory :-)

25.04.2010 23:06
Tento koláč je opravdu výborný. Jednoduchý recept, vyvážené těsto (není přeslazené jako většina tady) a sladká drobenka tomu dodává spolu s kyselou rebarborou šmrnc. Doma to jen zasyčelo...

Apetit magazín