Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Linecká bábovka s ořechovou náplní
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.3/5 Počet hodnocení: 70
Více než hodinu Pro zkušené Na 1 bábovku

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5651 kcal
Bílkoviny 163 g
Sacharidy 431 g
Tuky 360 g
Vláknina 15 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tahle vynikající bábovka patří svým postupem mezi náročnější moučníky.

Suroviny

NA TĚSTO
mouka pšeničná celozrnná hladká 300 g
máslo 200 g
studené + rozpuštěné a zchladlé máslo na vymazání formy
NA NÁPLŇ
mleté
drcené

Postup

1

Suroviny na těsto smíchejte a propracujte rychle v těsto, nejlépe v robotu s pádlem.

2

Pečlivě vymažte formu na bábovku rozpuštěným a zchladlým máslem.

3

Do formy vložte 3/4 těsta a vtlačte ho na stěny formy (těsto můžete též vyválet a postupně ho do formy přenést a přitlačit ke stěnám). Zbylou 1/4 vyválejte na plát.

4

Na náplň ušlehejte žloutky s cukrem do světlé pěny a z bílků vyšlehejte tuhý sníh.

5

Do ušlehaných žloutků vmíchejte ořechy, piškoty a nakonec tuhý sníh z bílků. Hmotu vlijte do připraveného těsta ve formě a zakryjte zbylým vyváleným těstem. Okraje, které přesahují, přehněte doprostřed bábovky.

6

Bábovku pečte v troubě vyhřáté na 165°C zhruba 30-40 minut. Hlídejte, aby se vršek bábovky během pečení nepřipaloval, v případě potřeby ji zakryjte alobalem.

7

Hotovou bábovku nechte chvíli zchladnout ve formě, poté opatrně vyklopte a nechte zcela vychladnout.

Recept je převzatý z knihy Domácí pekař, Autorka: Klára Hadašová

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/10

Apetit magazín