Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Lívance s kukuřičnou krupičkou a borůvkami
Lívance s kukuřičnou krupičkou a borůvkami
ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media
sdílet:

Lívance s kukuřičnou krupičkou a borůvkami

5/5 Počet hodnocení: 2
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1916 kcal
Bílkoviny 62 g
Sacharidy 238 g
Tuky 75 g
Vláknina 19 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Lehoučká a přesto vydatná snídaně nebo večeře, která nejen hezky vypadá, ale stejně dobře chutná. Příprava lívanců je tak snadná a rychlá, že můžete bez obav zapojit i větší děti. Kukuřičná krupička dodá lívancům neodolatelnou křupavost. 

Suroviny

mouka pšeničná celozrnná hladká 115 g
krupice kukuřičná 115 g
jemná
kypřicí prášek do pečiva ½ ČL
sůl 1 špetka
+ na pokapání
vejce 2 ks
rozpuštěné a zchladlé
z 1 pomeranče
řepkový olej 3 ČL
nebo zakysaná smetana

Postup

1

Smíchejte metličkou mouku, kukuřičnou krupičku, prášek do pečiva, jedlou sodu
a sůl. Ve vyšší nádobě prošlehejte javorový sirup, podmáslí, vejce a rozpuštěné máslo. Postupně vešlehejte tekutou směs do suché – výsledné těstíčko nemusí být úplně hladké, ale neměla by v něm zůstat nerozmíchaná mouka.

2

Poprašte 200 g borůvek zbývající lžičkou mouky a jemně je vmíchejte do těsta spolu s nastrouhanou většinou pomerančové kůry. Nechte těsto odpočívat 5 minut.

3

Zapněte troubu na nízkou teplotu, abyste měli kam odkládat lívance a udrželi je teplé. Na středním plameni rozehřejte velkou pánev s těžkým dnem, přidejte 1 lžičku oleje a rozetřete ho po pánvi. Jakmile se olej rozpálí, vytvarujte ze zhruba 2 lžic těsta na pánvi lívanec (celkem se na ni vejdou čtyři kousky). Opékejte 1,5–2 minuty, nebo jakmile je lívanec zespoda opečený dozlatova, pak opatrně obraťte a opečte i po druhé straně. Pokud rychle hnědnou a uvnitř ještě nejsou upečené, snižte teplotu. Postupujte po dávkách, na každou použijte jednu lžičku oleje. Hotové lívance ukládejte do trouby.

4

Na talíř vyskládejte tři lívance na sebe. Navrch dejte lžíci jogurtu, pokapejte javorovým sirupem a posypte troškou pomerančové kůry. Jezte se zbylými borůvkami.

Recept i fotografie jsou převzaty z Olive Magazine. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/2

Apetit magazín