Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Maďarský ,šoulet‘
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.6/5 Počet hodnocení: 5
Více než hodinu Pro zkušené Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1426 kcal
Bílkoviny 117 g
Sacharidy 132 g
Tuky 70 g
Vláknina 32 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Slovo šoulet jsme dali do uvozovek. Postup sice navazuje na židovskou specialitu, ale nesestává jen z košer surovin. V této podobě zdomácněl v maďarské kuchyni. I tady lze uplatnit maso z pečínky, které přidáte ve chvíli, kdy se v receptu obírá upečené stehno – to pak naopak můžete vynechat.

Suroviny

fazole 200 g
suché, barevné (pinto, borlotti...), namočené přes noc
husí sádlo 1 PL
nebo kachní sádlo
nakrájená nadrobno
sůl
pepř
čerstvě mletý
můžete použít také zbylé kachní maso z pečínky
paprika mletá uzená 1 ČL
mletá sladká
ječné kroupy 80 g
suché, propláchnuté a scezené
vepřová krkovice v celku
papriková, maďarská (cca 1 nožička)
vejce 4 ks
vařená naměkko nebo nahniličko (viz Něco navíc)
k podávání

Postup

1

Troubu předehřejte na 140°C. Fazole slijte, propláchněte a dejte vařit do čerstvé studené vody, po dosažení varu vařte zprudka 10 minut (sbírejte pěnu), pak je sceďte a odložte stranou.

2

V kastrolu vhodném do trouby opékejte na sádle cibuli asi 5 minut a pak s ní na středním až silném ohni opečte osolené stehno ze všech stran mírně dohněda. Potom stehno vyjměte, zmírněte oheň a cibuli poprašte paprikou. Velmi jemně ji nechte rozvonět (nesmí se připálit!), stačí míchat 10 sekund. Vsypte předvařené fazole a promíchejte. Přidejte kroupy a opět promíchejte. Poté ve fazolích udělejte důlek a vložte do něj uzenou krkovici, vedle dejte klobásu a kachní stehno kůží nahoru. Přilijte tolik vody, aby fazole byly 3 cm pod hladinou. Zvolna přiveďte k varu.

3

Kastrol natěsno přiklopte, vložte do předehřáté trouby a pečte zhruba 4 hodiny. Pak vyjměte a natrhejte či nakrájejte maso a klobásy (kachní stehno oberte od kostí), vraťte je zpět do kastrolu, promíchejte, přiklopte a dopékejte cca hodinu, aby fazole změkly a většina tekutiny se vstřebala. Výsledek nemá být ani suchý, ani mazlavý.

4

Osolte a opepřete, podávejte s nakrájenými vejci a nakládanými okurkami.

NĚCO NAVÍC
Na vejce naměkko nebo nahniličko přiveďte v rendlíku k varu vodu, zmírněte oheň, vložte vejce (musejí mít kolem sebe prostor) a vařte cca 5 minut (naměkko) nebo 7–8 minut (nahniličko). Do ,šouletu‘ můžete dát namísto krup i rýži (například rizotovou nebo španělskou na paellu). Množství surovin lze snadno znásobit, očekáváte-li větší společnost nebo chcete mít navařeno i na druhý den.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/12

Komentáře

Apetit magazín