Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.5/5 Počet hodnocení: 14
Do hodiny Snadné Pro 4 osoby (20 kusů)

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2068 kcal
Bílkoviny 104 g
Sacharidy 206 g
Tuky 89 g
Vláknina 36 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Správně se manty jedí rukama, což vyžaduje určitou zručnost, protože jsou horké a šťavnaté,“ komentuje svůj recept Olia Hercules v knize Mamushka, z níž recept pochází. 

Suroviny

plec, krkovice nebo libovější bůček
cibule 150 g
na kostičky
sůl mořská
jemná
pepř
čerstvě drcený
+ rozpuštěné k podávání
slunečnicový olej
možno nahradit jiným rostlinným, chuťově neutrálním olejem, na potření
Na těsto
vejce 1 ks
velké, mírně prošlehané
typu 00 + navíc na podsypání
sůl mořská
jemná

Postup

1

Na těsto smíchejte v míse vejce se 150 ml vody a pak postupně přisypávejte mouku a vmíchávejte. Podle potřeby můžete přidat mouky i o něco více.

2

Pak na pomoučněném válu vypracujte pevné pružné těsto, které se nelepí na ruce. Zabalte ho do potravinářské fólie a nechte půl hodiny odpočívat v chladničce.

3

Maso nakrájejte na proužky a pak ho nasekejte nožem co nejvíc najemno. Nasypte ho do misky, přidejte cibuli, osolte a důkladně prohněťte rukama.

4

Odpočaté těsto rozdělte napůl, vytvarujte z něj dvě šišky a každou rozdělte na 10 stejných tlustých plátků. Každý plátek rozválejte na přibližné kolečko (či čtvereček) i průměru zhruba 12 cm (12 x 12 cm). Doprostřed každého dejte lžíci náplně a na ni kousíček másla.

5

Pak zvedněte dvě strany placičky a spojte je nad masem, pak připojte zbylé dvě, aby hrany utvořily písmeno X, cípy X spojte po dvou k sobě, aby výsledný obrazec na vršku manty tvořil ležatou osmičku (viz foto).

6

Napařovák mírně potřete olejem a vložte do něj manty. Vařte v páře 45–50 minut, až je náplň provařená. Jezte s rozpuštěným máslem a spoustou čerstvě drceného pepře. 

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/2

Apetit magazín