Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Masopustní koblihy
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4/5 Počet hodnocení: 36
Více než hodinu Snadné Na cca 25 koblih

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4519 kcal
Bílkoviny 150 g
Sacharidy 519 g
Tuky 177 g
Vláknina 62 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Připravit pravé masopustní koblihy není nic složitého. Pokud si na plnění netroufáte, smažte koblihy prázdné a džem do nich nastříkejte dodatečně. My jsme to na fotku udělali právě tak! Ze zbylého odkrojeného těsta vyválejte prameny, ty smotejte do uzlu a osmažte dozlatova. Vzniklé pletýnky bohatě pocukrujte nebo posypte skořicovým cukrem.

Suroviny

mléko 250 ml
vlažné
droždí čerstvé 30 g
může být i polohrubá
z 1/2 citronu
sůl 1 špetka
rum 4 PL
tuzemák
rozpuštěné
džem 250 g
tužší
olej
na smažení
na poprášení

Postup

1

V hrnku promíchejte trochu mléka, rozdrobené droždí a lžičku cukru. Na teplém místě nechte vzejít kvásek. Mouku dejte do mísy, přidejte žloutky, zbylý cukr, nastrouhanou kůru z 1/2 citronu, tuzemák, špetku soli, kvásek, zbylé mléko a promíchejte.

2

Pak přidejte rozpuštěné máslo a vypracujte těsto trochu tužší než na buchty, které se nelepí na vařečku. 

3

Těsto zakryjte utěrkou a nechte zhruba hodinu kynout, až zdvojnásobí objem. Vykynuté těsto rozdělte napůl a na pomoučněné pracovní ploše z něj vyválejte 2 stejné pláty na tloušťku malíčku. Na jeden plát si naznačte vykrajovátkem kolečka (těstně vedle sebe, aby vám nezbylo moc odkrojků) a do středu každého dejte trochu džemu.

4

Z druhého plátu také vykrájejte kolečka a položte je na ty s náplní. Okraje dobře přitiskněte a ještě jednou vykrojte formičkou celou koblihu. Položte je na plech vyložení pečicím papírem nebo na pomoučněný vál a nechte kynout dalších 20 minut. 

5

Pak smažte v 4 cm vysoké vrstvě oleje. Do oleje koblihy klaďte nejdříve vrchní stranou a smažte přiklopené. Po 1-2 minutách obraťte a odklopené dosmažte dozlatova i po druhé straně. Vyjměte a nechte odsát přebytečný tuk. Před podáváním pocukrujte.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/2

Apetit magazín