Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Mátový sirup

Mátový sirup

Hodnocení receptu
4/5 Počet hodnocení: 28
Více než hodinu Snadné lahví

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8028 kcal
Bílkoviny 0 g
Sacharidy 1946 g
Tuky 0 g
Vláknina 13 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pokud milujete chuť máty, pak ve vašich domácích zásobách mátový sirup rozhodně nemůže chybět. Jeho využití je nesmírně široké. Od osvěžujících letních limonád a ledových čajů, přes klasické mojito až po různé skleničky a dezerty, mátový sirup najde uplatnění všude. V zimních měsících jej můžete přidat do horkého čaje. Mátový sirup využijete i v domácí lékárničce – budete-li ho užívat neředěný po lžičkách.

Suroviny

máta 8 hrstí
nastrouhaná kůra a vymačkaná šťáva
voda 2 l
kyselina citronová 2 ČL

Postup

1

Do velkého hrnce nalijte vodu a přidejte cukru Pomalu zahřívejte a míchejte, až se cukr úplně rozpustí. Jakmile je cukr rozpuštěn, přidejte nastrouhanou citronovou kůru a šťávu z citronu. Nechte směs přijít k varu.

2

Když sirup začne vařit, přidejte do něj připravené listy máty. Promíchejte, stáhněte hrnec z ohně, přikryjte poklicí a nechte směs louhovat nejméně 30 minut, ale pro intenzivnější chuť ho můžete nechat odstát přes noc.

3

Po dokončení louhování sirup přeceďte přes jemné síto nebo plátýnko, abyste odstranili všechny pevné částice. Pro zajištění čistoty sirupu můžete proces přecedění opakovat.

4

Hotový sirup nalijte do čistých, sterilizovaných lahví a dobře uzavřete. Sirup uchovávejte v chladničce. Spotřebujte do několika měsíců.

Autor: Marcela

Apetit magazín