Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Minestrone
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.4/5 Počet hodnocení: 73
Do hodiny Snadné 4-6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3524 kcal
Bílkoviny 186 g
Sacharidy 323 g
Tuky 140 g
Vláknina 49 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Minestrone je známá italská polévku, na kterou není přesný recept, proto ji můžete libovolně obměňovat podle sezony a své chuti. Pokud nejíte maso, slaninu vynechejte nebo nahraďte nějakou z vegetariánských alternativ. Hodí se uzený tempeh nebo tofu. Polévka je skutečně velmi sytá a proto se ji nebojte servírovat jako hlavní jídlo třeba s nakrájenou mozzarellou a krajícem bílého chleba.

Suroviny

olivový olej 2 PL
uzený masitý špek, na kostičky
česnek 4 stroužky
jemně nasekané
mrkev 1 ks
na kostičky
nadrobno
menší bulva, nadrobno
řapíkatý celer 2 ks
oloupané a nakrájené nadrobno
tymián 2 snítky
koncentrovaný
vývar kuřecí 1,5 l
těstoviny 150 g
orecchiette (ouška)
kapusta ¼ ks
1/4 malé kapusty nebo svazek listů kadeřávku, na proužky
fazole cannellini 400 g
1 konzerva, slité a propláchnuté
bazalkové pesto 90 g
sůl
pepř
čerstvě mletý

Postup

1

Rozpalte v hrnci se silným dnem olej a na středním ohni na něm asi 3 minuty opékejte nakrájený špek.

2

Přidejte česnek, mrkev, cibuli, fenykl, celer, bobkový list a tymián a dále opékejte, až zelenina začne chytat barvu; trvá to zhruba 7 minut.

3

Vmíchejte protlak, přilijte vývar a rajčata a přiveďte k varu.

4

Jakmile začne polévka vřít, vsypte těstoviny, zamíchejte a vařte na středním ohni 8–10 minut, aby byly těstoviny uvařené na skus.

5

Ke konci přidejte nakrájenou kapustu a fazole a prohřívejte asi 1–2 minuty.

6

Dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem. Polévku rozlijte do talířů a doplňte pestem.

NĚCO NAVÍC
Podávejte s rozpečenými plátky bagety s mozzarellou nebo se strouhaným sýrem fontina či jiným tučným tvrdým sýrem, který se dobře roztéká. Sýrem můžete také polévku jen posypat a čerstvou bagetu k ní přikusovat.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/3

Komentáře

10.04.2015 11:55

Já při vaření přidávám kůrku z parmazánu, která se jinak nedá využít. Doporučuju, bezvadně to zvýrazní chuť polévky.

Apetit magazín