Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Moderní pohankovo-pšeničné bliny
Moderní pohankovo-pšeničné bliny
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Moderní pohankovo-pšeničné bliny

5/5 Počet hodnocení: 3
Do hodiny Velmi snadné Na cca 12–15 ks

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2663 kcal
Bílkoviny 145 g
Sacharidy 180 g
Tuky 150 g
Vláknina 13 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Den před Popeleční středou se porůznu ve světě slaví jako ,palačinkový/lívancový‘. Rusové, kteří se řídí pravoslavným liturgickým kalendářem, mají jako jeho obdobu hned celý týden zvaný maslenica. A jedí při něm svou variantu lívanců zvanou bliny.

Suroviny

mouka pohanková hladká 100 g
60–100 g
sůl 1 ČL
vejce 2 ks
ghí 50 g
rozpuštěné a zchladlé
rostlinný olej
na opékání
Na obložení
nebo crème fraîche
na tenké vějířky
čerstvý
kaviár 1 sklenka
černý

Postup

1

Do mísy prosejte obě mouky (čím méně jí dáte, tím déle nechte těsto rozležet), sůl a jedlou sodu. Zvlášť důkladně prošlehejte metlou vejce s podmáslím, pak přidejte 30g ghí a dobře zašlehejte. Tekutou směs vlijte k suché a prošlehejte dohladka. Zakryjte a dejte chladit aspoň na 30 minut (až na 12 hodin).

2

Pak postavte pánev na 2 minuty na střední oheň. Troubu předehřejte na 90–100°C, připravte si ohnivzdornou nádobu a přiměřeně velký kus alobalu na její zakrytí – díky tomu bliny neoschnou.

3

Zbývající ghí promíchejte s 1 lžící oleje. Směsí tuku potřete pánev – silikonovým štětcem nebo kusem papírové utěrky. Potírání pánve opakujte před každou dávkou. Na pánev lijte těsto na bliny s dostatečnými rozestupy, pokud jich děláte více, a ne 1 klasický velký z cca 75 ml těsta – my jsme dávali 1 lžíci a lívance mají cca 6 cm v průměru. Sledujte, kdy se na povrchu blinů začnou objevovat drobné dírky. Minutu nato je obraťte a opékejte další minutu, aby byly uvnitř hotové.

4

Hotové bliny odkládejte v připravené nádobě do trouby, aby zůstaly teplé, než opečete zbývající. Lze je proložit kousky másla, aby zůstaly vláčné a chutné. Až budete mít hotové všechny, obložte je uvedenými ingrediencemi a podávejte. Můžete také všechno připravit na stůl a nechat hosty, aby se obsloužili sami. Zapíjejte stylově vodkou.

NĚCO NAVÍC
Samotné bliny můžete připravit až den dopředu a pak prohřát, dají se i zamrazit. Vždycky jsou ale nejlepší čerstvé!

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/2

Apetit magazín