Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Nadýchaný japonský cheesecake
Japonský cheesecake
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Nadýchaný japonský cheesecake

4/5 Počet hodnocení: 5
Do 90 minut Snadné Na 1 cheesecake o průměru 16 cm

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1263 kcal
Bílkoviny 50 g
Sacharidy 97 g
Tuky 73 g
Vláknina 3 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Japonskému cheesecaku se říká také suflé cheesecake a učaruje vám svou nebeskou nadýchaností. Jakmile ochutnáte první lžičku, okamžitě pochopíte, proč je japonská cukrařina v posledních letech tolik oceňovaná. Recept na cheesecake sází na bílkový sníh, který dodá cheesecaku onu pověstnou lehkost. Pokud chcete sázku na jistotu, stabilizujte sníh vinným kamenem.

Suroviny

změklé + navíc na vymazání formy
vejce 3 ks
bílky a žloutky oddělené
škrob 15 g
kukuřičný
mléko 60 ml
vinný kámen ¼ ČL
nebo kapka citronové šťávy
na ozdobení
na ozdobení
na poprášení

Postup

1

Předehřejte troubu na 180°C. Dno dortové formy (nejlépe s pevným dnem) o průměru 16 cm vyložte pečicím papírem, boky vymažte máslem. Používáte-li formu s odnímatelným dnem, důkladně ji zvenku obalte alobalem. Připravte vodní lázeň. Pekáček nebo hluboký plech postavte na střední příčku trouby a naplňte ho horkou vodou tak, aby voda sahala do poloviny výšky formy.

2

V míse prošlehejte máslo a 30 g cukru. Pak zašlehejte sýr a postupně jeden po druhém i žloutky. Přisypte kukuřičný škrob a mouku a promíchejte. Přilijte mléko a míchejte, až je směs hladká.

3

V jiné míse šlehejte ručním šlehačem bílky s vinným kamenem do měkkých špiček. Postupně přidejte zbytek cukru a 5 minut šlehejte do pevného sněhu.

4

Žloutkovou směs stěrkou opatrně zapracujte do sněhu. Těsto nalijte do formy. Vložte ji do připravené vodní lázně a pečte 15 minut při 180 °C, poté 45 minut při 140°C. Pak troubu vypněte a nechte v ní dort dalších 30 minut. Poté bude cheesecake už dostatečně vychladlý, aby šel snadno vyjmout z formy. Vyjměte a nechte zcela vychladnout. Před podáváním ozdobte ovocem a poprašte moučkovým cukrem.

NĚCO NAVÍC
Stejně jako v případě suflé je i japonský cheesecake hodně „náladový“.

  • Sníh vmíchávejte opatrně, aby nespadl a pozor na otřesy.
  • Dejte si záležet na obalování formy alobalem, aby se k těstu nedostala voda.
  • A řiďte se zkušenostmi s vlastní troubou. Zkoušeli jsme ho péct hned v několika a v jedné se nám více osvědčila prvotní teplota 160 °C.
  • Pokud má vaše trouba více příček než pouze tři dejte ho na nižší střední. 

Související články

Apetit magazín