Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Nakládané okurky
ZDROJ: Image Professionals
sdílet:
4.2/5 Počet hodnocení: 5
Do hodiny Velmi snadné Na 1 sklenici 750 ml

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2446 kcal
Bílkoviny 63 g
Sacharidy 379 g
Tuky 46 g
Vláknina 61 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Není nad domácí okurky. Můžete si je totiž naložit a ochutit sobě na míru. Do univerzálního nálevu ovšem můžete naložit i jinou zeleninu – např. fazolové lusky, červenou cibuli, řapíkatý celer s tymiánem (viz Možné obměny).

Suroviny

okurka 400 g
nakládačky
pepř celý 3 ks
pepř bílý 2 ks
hořčičné semínko 1 ČL
kousek mrkve nakrájený nadrobno
Na univerzální nálev
voda 1 l
ocet 250 ml
sůl 30 g
koření
můžete přidat hořčičné semínko, koriandrové semínko, kuličky černého, bílého či barevného pepře, nové koření, hřebíček, bobkový list, chilli papričky a nejrůznější sušené či čerstvé bylinky včetně jejich květů

Postup

1

Připravte univerzální nálev. Na 1 litr vody dejte 250 ml kvasného octa, 100 g krupicového cukru a cca 30 g soli. Z koření můžete přidat hořčičné semínko, koriandrové semínko, kuličky černého, bílého či barevného pepře, nové koření, hřebíček, bobkový list, chilli papričky a nejrůznější sušené či čerstvé bylinky včetně jejich květů. Vše svařte a nálevem zalijte zeleninu napěchovanou do sklenic. Lák můžete připravit i jen svařením cukru s octem a solí a koření rozdělit přímo do sklenic, tak bude v každé stejně.

2

Okurky namočte do studené vody a nechte chvíli odmáčet, poté je pořádně vydrhněte
a zbavte nečistot. Na dno sklenice o objemu 750 ml dejte oba druhy pepře a hořčičné semínko. Do sklenice okurky naskládejte tak, aby se jich tam vešlo co nejvíce a aby mezi nimi bylo minimum volného místa. Okurky zalijte cca 250 ml horkého láku a pevně uzavřete. Sterilujte v hrnci při teplotě 85°C cca 20 minut. 

NĚCO NAVÍC
Do sklenice k okurkám můžete přidat i kopr včetně květů, nové koření, bobkový list, kolečka cibule, stroužky česneku, chilli papričky nebo křen. Okurky můžete sterilovat
i v troubě, namísto do hrnce je postavte do pekáčku s horkou vodou a sterilujte rovněž při 85°C, jen jim dejte alespoň 45 minut.

MOŽNÉ OBMĚNY
Obdobně můžete zavařit i jinou zeleninu: zkuste třeba směs fazolových lusků, červené cibule, řapíkatého celeru a tymiánu. K ochucení bude stačit univerzální nálev a hořčičné semínko.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/8

Apetit magazín