Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Ovesné palačinky s javorovým želé & ořechovou zmrzlinou
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:
4.6/5 Počet hodnocení: 9
Do hodiny Snadné Na cca 20 palačinek

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8965 kcal
Bílkoviny 252 g
Sacharidy 954 g
Tuky 455 g
Vláknina 78 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tyhle palačinky Zdeňka Lahovského, šefcukráře hotelu Mandarin Oriental, jsou dezert všech dezertů! Javorové želé? Řekněte, není to naprosto geniální nápad?

Suroviny

mouka pšeničná hrubá 200 g
vejce 5 ks
z 1 citronu
olej
na opékání
Na želé
Na zmrzlinu
mléko 500 ml
med 150 g
nasucho opražené nasekané
Na dokončení

Postup

1

Do mísy nalijte mléko, přidejte oba druhy mouky, vejce a moučkový cukr a všechno vyšlehejte na hladké těsto. Vanilkovou dřeň s citronovou kůrou přidejte k těstu a znovu prošlehejte. Nechte odpočinout.

2

Rozpálenou pánev vždy vytřete papírovým ubrouskem namočeným v oleji, rozlijte do ní krouživým pohybem těsto dotenka, posypte je ovesnými vločkami a opečte.

3

Na želé vlijte javorový sirup a 150ml vody do hrnce, přisypte agar a nechte ho zhruba 15 minut bobtnat. Potom přiveďte k varu a za stálého míchání zvolna vařte asi 5 minut. Vlijte do nádoby (ideální je hranatá plastová miska) a nechte želé ztuhnout.

4

Na zmrzlinu dejte do hrnce mléko, smetanu, med a javorový sirup a přiveďte těsně pod bod varu. Žloutky dejte do mísy a pomalu k nim za stálého šlehání přilijte asi 1–2 naběračky teplé mléčné směsi. Rozšlehané žloutky pak pomalu za stálého šlehání vlijte do hrnce s horkým mlékem a ještě zhruba 3 minuty za stálého míchání udržujte pod bodem varu. Směs nechte zcela vychladnout, potom vlijte do zmrzlinovače, umíchejte zmrzlinu, vmíchejte ořechy a dejte zmrzlinu do mrazáku zmrznout.

5

Palačinky rozložte na talíře, doplňte je zmrzlinou a plátky želé (viz foto dole), posypte ořechy a podávejte. 

6

JAK NA TO

  • Těsto rozlijte do rozpálené pánve, navrch nasypte zarovnanou lžíci vloček. Když bude palačinka zespodu hotová, obraťte ji a opečte z druhé strany
  • Palačinky přehněte na polovinu a potom ještě jednou tak, aby spodní část vykukovala. Dvě dejte na talíř a přelijte javorovým sirupem.

pečení palačinek

7
  • Jakmile javorové želé dokonale ztuhne, vyloupněte ho z formy a nakrouhejte pomocí škrabky na delší úzké pruhy.
  • Pruhy želé rozložte na palačinky. Nakonec všechno posypte ořechy a doprostřed dejte kopeček zmrzliny. 

servírování palačinek

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/2

Apetit magazín