Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pečený hejk s pyré z dýně, mrkve a mandlí a naložené ředkvičky
Pečený hejk s pyré z dýně, mrkve a mandlí a naložené ředkvičky
ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media
sdílet:

Pečený hejk s pyré z dýně, mrkve a mandlí a naložené ředkvičky

5/5 Počet hodnocení: 2
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1070 kcal
Bílkoviny 33 g
Sacharidy 88 g
Tuky 65 g
Vláknina 24 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Inspirace z gruzínské kuchyně, která miluje domácí pasty z lískových či vlašských ořechů, které běžným masovým nebo zeleninovým jídlům dodají nový rozměr. My jsme sáhli po mandlích, které skvěle ladí s dýní, mrkví i rybou.

Suroviny

olivový olej
jemné chuti
mrkev 2 ks
vydrhnuté a nastrouhané nahrubo
sůl
pepř
čerstvě mletý
česnek 5 stroužků
neoloupaných
dýně 400 g
máslová dýně, na kostky o hraně 1,5 cm
opražené nasucho
bělomasá ryba 4 filety
filety z hejka s kůží (celkem 750 g)
mandle plátky 1 hrst
opražené nasucho
Na nakládané ředkvičky
med 1 ČL
tekutý
sůl 1 špetka
z 1/2 citronu
ředkvičky 75 g
nakrájené na plátky

Postup

1

Rozehřejte troubu na 180 °C (horkovzdušnou na 160 °C). Vyložte plech alobalem a potřete olejem. Rozprostřete na plech v jedné vrstvě mrkev, osolte a opepřete. Česnek ve slupce zmáčkněte plochou stranou nože a přidejte k mrkvi. Na mrkev a česnek položte dýni, pokapejte olejem, osolte a opepřete. Vložte do trouby a pečte 30–40 minut, až zelenina změkne a začne hnědnout na okrajích. Vyndejte plech a nechte směs zchladnout, troubu nevypínejte.

2

Mandle umelte najemno (např. v mlýnku na koření). Vymáčkněte pečený česnek ze slupky a vložte jej do sekáčku spolu s umletými mandlemi, mrkví a dýní. Rozmixujte na hladké pyré, pokud je příliš husté, zřeďte jej trochou vody.

3

Na ředkvičky rozpusťte med a sůl v citronové šťávě a směs ochutnejte: měla by být tak akorát sladká, kyselá i slaná. Podle chuti dolaďte, vmíchejte ředkvičky a ve směsi je obalte.

4

Na nepřilnavé žáruvzdorné pánvi rozehřejte 2 lžíce oleje. Kůži ryby osolte a filet vložte kůží dolů do horkého oleje. Po pěti vteřinách potřeste pánví, aby se ryba nepřichytila. Opékejte 5 minut, pak na 5 minut vložte do trouby, aby se filety dopekly.

5

Rozdělte pyré na talíře, navrch posaďte rybu opečenou kůží nahoru. Přidejte ředkvičky a mandlové lupínky.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/10

Apetit magazín